Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το φορολογικό ν/σ

Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 22:02
UPD:30/03/2010 01:13
A- A A+

Με την κυβέρνηση να αποκρούει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, άρχισε η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για επανάσταση.

Το νομοσχέδιο επικρίθηκε από πλευράς ΝΔ και ΛΑΟΣ, κατά βάσιν ως αντιαναπτυξιακό, ωστόσο ορισμένοι βουλευτές εξαπέλυσαν βολές για τον «κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του», κάτι στο οποίο κυρίως βασίστηκε η κριτική της Αριστεράς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση διαβεβαιώνοντας πως «θα κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να μην τους απογοητεύσουμε». Τόνισε μάλιστα πως καμία ευρωπαϊκή απόφαση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης αναφερόμενος στα τεκμήρια διαβίωσης σημείωσε πως με δεδομένο ότι τα τεκμήρια δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, θα πρέπει να διακρίνουμε τους συνταξιούχους με μεγάλα εισοδήματα και μερίσματα, που μπορεί να βρεθούν κάτοχοι των αυτοκινήτων των παιδιών τους.

Από πλευράς ΝΔ, ο Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων», καθώς, «σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πιο στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να είναι στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας». Αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις του κόμματός του, τόνισε πως η ΝΔ παρουσίασε 23 μέτρα, ενώ το νομοσχέδιο δυστυχώς επιτείνει ακόμα περισσότερο την κρίση και δημιουργεί αρνητική ψυχολογία.

Εκτίμησε μάλιστα πως με τις ρυθμίσεις του δίνει στον κατασκευαστικό κλάδο τη χαριστική βολή. Επιπλέον υποστήριξε πως υπάρχουν άνθρωποι με σκάφος, πισίνα, ιδιωτικό αεροπλάνο, που με το τεκμήριο διαβίωσης η φορολόγησή τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα. «Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων γίνεται ακόμα πιο γραφειοκρατικός. Οι ρυθμίσεις για τις οφ-σορ εταιρείες είναι δειλές, αφού αφορούν μονάχα τα ακίνητά τους και όχι αυτές συνολικά» πρόσθεσε.

Ανάλογο κριτική άσκησε και ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

Και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε επικρίσεις, αν και συμφώνησε με σειρά μέτρων του νομοσχεδίου, επισημαίνοτας πως η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα τις οδηγήσει, είτε σε κλείσιμο, είτε να πάνε αλλού. Υποστήριξε ακόμη πως με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η ιδιοκτησία: «Όταν είναι τεκμαρτό το εισόδημα που θα έχει πάρει ο νεαρός από τον πατέρα του, όταν φτάνει να θεωρούμε μεγαλοϊδιοκτήτες όσους έχουν περιουσία 400.000 ευρώ, η αντιμετώπισή σας είναι ληστρική» ανέφερε η κα Μπακογιάννη, αντιπροτείνοντας τη θέσπιση ενός «φόρου αυτόματου υπερτιμήματος».

Τις αιτιάσεις αντέκρουσε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Χαίρομαι που το κόμμα σας ταυτίζεται τόσο πολύ με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία ... Κι επειδή ακούμε χρόνια ότι θα φύγουν οι επενδυτές, εσείς που μειώσατε τη φορολόγηση στα κέρδη δίνοντας 1 δισ. ευρώ το χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πόσες επενδύσεις ήρθαν αυτά τα χρόνια; Μειώθηκαν αντί να αυξηθούν».

«Αναφερόμουν στη μεσαία επιχειρηματικότητα» ανταπάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο ¶γγελος Τζέκης υπογράμμισε πως «η απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι πολιτική και πολεμική». «Η κυβέρνηση δίνει ένα σωρό φοροαπαλλαγές, κίνητρα για την χρήση ευρεσιτεχνιών που έχουν αγοραστεί αντί πινακίου φακής, επιτρέπει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξαιρεί από τον φόρο ακινήτων τους εφοπλιστές» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Επικρίνοντας τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι «πανηγύριζαν εντός Βουλής για το Μάαστριχτ και την Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιούσε τον εργαζόμενο λαό γιΆ αυτά που ζει σήμερα στο πετσί του» και παρατήρησε πως η Ελλάδα ζητώντας βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, «από το δίλημμα μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, κινδυνεύει να πέσει στο στόμα και των δύο».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται» και πως απΆ το νομοσχέδιο, με κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν π.χ. την νεανική επιχειρηματικότητα, «απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο».

Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά της κράτους απέναντι στις παραγωγικές και μη παραγωγικές επιχειρήσεις: «Υπάρχει επιχείρηση που θέλει να ξανακάνει αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε σαν το χ-ψ υποκατάστημα ενός γερμανικού σούπερ μάρκετ που εξάγει στη Γερμανία προϊόντα Τουρκίας». «Καταργήστε τον ορισμό των μελών των υπαλλήλων που μετέχουν στο ΣΔΟΕ και αντικαταστείστε τον με κλήρωση, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις καταγγελίες ότι πληρώνουν κάποιοι πολλά για να μπουν εκεί μέσα και μετά εκβιάζουν ελεύθερους επαγγελματίες».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τα μέτρα της 3ης Μαρτίου, οπότε «όπως γνωρίζουν οι πολίτες, τους κόπηκε ένας μισθός». Με δεδομένο ότι το κράτος θα δανειστεί από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα μέσω ιδιωτικών τραπεζών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε φορολογία των τελευταίων ύψους 50%, με δυνατότητα προσαύξησης εφόσον συνεχιστεί να παρατηρείται η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού. Ζήτησε ακόμη αύξηση του φορολογικού συντελεστή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, κάτι που θα οδηγούσε, όπως ανέφερε, σε είσπραξη 2 δισ. ευρώ.

«Να φορολογήσετε τα μεγάλα εισοδήματα με υπαγωγή στην φορολογική κλίμακα, καθιερώνοντας ένα αφορολόγητο που να προστατεύει τους μικροκαταθέτες. Είναι παράλογο να φορολογείται η υπεραξία της βραχυχρόνιας πώλησης μετοχών και όχι η μακροχρόνια. Αυξείστε σημαντικά τη φορολογία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Επαναφέρετε το φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Εξαγγείλτε επειγόντως κινητοποίηση για τις ανείσπρακτες οφειλές των 6 δισ. για τις οποίες μιλούσατε προεκλογικά» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή