Μεντβέντεφ: Οι δράστες θα βρεθούν και θα εξολοθρευτούν

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 22:05
UPD:30/03/2010 01:18

A- A A+

«¶γρια ζώα» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τους υπεύθυνους της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, δηλώνοντας σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι για τις πράξεις αυτές θα «βρεθούν και θα εξολοθρευτούν».

«Είναι απλά άγρια θηρία» αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, ανέφερε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος επισκέφθηκε το σταθμό του μετρό Λουμπιάνκα για να καταθέσει στεφάνι από κόκκινα τριαντάφυλλα στο σημείο της τραγωδίας.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία: θα τους βρούμε και όλοι θα εξολοθρευτούν», πρόσθεσε.

Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις, μία στο σταθμό Λουμπιάνκα, και η άλλη στον σταθμό Πάρκο Κουλτούρι, προκάλεσαν τουλάχιστον 38 νεκρούς και 64 τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου των μεταφορών στη χώρα.

«Το καθήκον μας τώρα είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες μας και στους Μοσχοβίτες μας πώς να συμπεριφέρονται σε μια τέτοια κατάσταση και, αφετέρου, να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για (...) να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύστημα προειδοποίησης και ελέγχου των μεταφορών», τόνισε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

«Θα υπογράψω πολύ σύντομα ένα διάταγμα προς την κατεύθυνση αυτή για να οργανωθεί το έργο αυτό σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Λαβρόφ: Δεν αποκλείεται η εμπλοκή ξένων στις επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι εξτρεμιστές που δρουν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν μπορεί να έχουν εμπλοκή στην οργάνωση των επιθέσεων αυτοκτονίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι αντάρτες στο Βόρειο Καύκασο έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται αρκετοί αναλυτές.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν έκανε καμία αναφορά στην Αλ Κάιντα, αλλά ανέφερε ότι οι βομβιστές μπορεί να είχαν διασυνδέσεις με εξτρεμιστές στα σύνορα Αφγανιστάν-πακιστάν, όπου έχουν έντονη παρουσία άνδρες της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπήρχε ξένη εμπλοκή στις επιθέσεις, ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι δεν το αποκλείει. «Όλοι γνωρίζουμε ότι στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν οι τρομοκράτες είναι πολύ καλά οργανωμένοι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα συνωμοτούν για επιθέσεις, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες χώρες. Ορισμένες φορές τα μονοπάτια οδηγούν στον Καύκασο», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή