Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας

Τουλάχιστον 38 νεκροί
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 08:06
UPD:16:56

A- A A+

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 64 τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας κατά την πρωινή ώρα αιχμής. Η επίθεση χαρακτηρίζεται η χειρότερη στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και έξι χρόνια.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού που σταμάτησε στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, στις 07:56, κοντά στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB(πρώην KGB), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα στο τρένο και 10 στην πλατφόρμα.

Η δεύτερη έκρηξη έπληξε το δεύτερο βαγόνι συρμού που είχε σταματήσει στο σταθμό του Παρκ Κουλτούρι στις 08:37, σκοτώντας άλλα 14 άτομα.

REUTERS

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές πανικού καθώς οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να διαφύγουν εν μέσω πυκνού καπνού.

Οι ρωσικές αρχές πολιτικής αεροπορίας ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια λόγω φόβων φόβοι για περαιτέρω ενέργειες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες καμικάζι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της FSB.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα, Βλαντίμιρ Μαρκίν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών δραστών.

«Στο Παρκ Κουλτούρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Λουμπιάνκα», δήλωσε.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

Καμία οργάνωση δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη, αλλά ο επικεφαλής της FSB ανακοίνωσε ότι οι υποψίες στρέφονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις του Βορείου Καυκάσου.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ.

Οι υποψίες επικεντρώνονται στον ηγέτη της τσετσενικής ανταρτικής οργάνωσης Εμιράτο του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

«Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους», είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισλαμισιτκή ιστοσελίδα kavkazcenter.com.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και την τιμωρία των εγκληματιών. Οι τρομοκράτες θα εξουδετερωθούν», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίθεση είναι η χειρότερη από το Φεβρουάριο του 2004, όταν τουλάχιστον 39 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό. Η ευθύνη είχε επιρριφθεί σε Τσετσένους αντάρτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εμπλοκή γυναικών στη σημερινή επίθεση θυμίζει τις «Μαύρες Χήρες» στην Τσετσενία, που ήταν γυναίκες που είχαν χάσει αδελφούς ή συζύγους στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Διεθνής κατακραυγή

Τις επιθέσεις καταδίακασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει αλληλέγγυος με το λαό της Ρωσίας απέναντι στο βίαιο εξτρεμισμό και στις αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες που καταδεικνύουν τέτοια περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για «ειδεχθείς» ενέργειες και διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την αλληλεγγύη της Γαλλίας σ΄αυτήν την τραγική δοκιμασία.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι.

«Τα τραγικά αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο ενός ευρέος αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στο Μεντβέντεφ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ ¶σαντ.

«Η Συρία καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική πράξη» και κρίνει «σημαντικό να καθοριστούν σταθερές αρχές, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές της τρομοκρατίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου», αναφέρει ο ¶σαντ στο μήνυμά του.

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι «παγκόσμια αποστολή» δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή