Ρωσία: «Tο τέλος των ψευδαισθήσεων»

Υπέκυψε ένας ακόμα τραυματίας - Στους 39 οι νεκροί
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 09:57
UPD:11:27

A- A A+

Hμέρα πένθους σήμερα στη Μόσχα ενώ ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό ανέβηκε στους 39.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί Μοσχοβίτες τοποθέτησαν λουλούδια και άναψαν κεριά στους σταθμούς του μετρό που σημειώθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις. Ενισχυμένη είναι η παρουσία της αστυνομίας στο μετρό και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν ψυχαγωγικά προγράμματα και διαφημίσεις σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα, ενώ η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα τελέσει επιμνημόσυνες δεήσεις.

Μία νεαρή γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της νωρίς το πρωί, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 39, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Μόσχας, Αντρέι Σελζόφσκι, προσθέτοντας ότι άλλοι 71 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι βόμβες που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες καμικάζι περιείχαν κομμάτια μετάλλου προκειμένου να προκαλέσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «άγρια θηρία τους υπεύθυνους της διπλής επίθεσης, δηλώνοντας σίγουρος ότι «θα βρεθούν και θα εξολοθρευτούν». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1796233

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά οι υποψίες στρέφονται σε ισλαμιστές αντάρτες του Βορείου Καυκάσου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αντάρτες που δρουν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν μπορεί να βοήθησαν στην οργάνωση της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ταυτότητα των δύο καμικάζι, καθώς και των δύο γυναικών που τις συνόδευσαν μέχρι την είσοδο του μετρό έχει εντοπιστεί χάρη στα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας των σταθμών. Οι δύο αυτές γυναίκες, καθώς επίσης και ένας πιθανός τρίτος συνεργός -ένας άνδρας- αναζητούνται από την αστυνομία.

Ο ρωσικός Τύπος

Για «το τέλος των ψευδαισθήσεων» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Ρωσία κάνει λόγο ο ρωσικός Τύπος.

«Η πραγματικότητα έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις περί ασφάλειας στην καθημερινή ζωή», γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti. «Τα τελευταία χρόνια», προσθέτει, «οι αρχές και τα κρατικά κανάλια έκαναν τους Ρώσους να πιστεύουν ότι η τρομοκρατία περιορίζεται στον Βόρειο Καύκασο και δεν απειλεί τους απλούς πολίτες».

«Δύο εκρήξεις μέσα σε μισή ώρα [...] Και πού; Στο κέντρο της Μόσχας, στην καρδιά της χώρας. Κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας», επισημαίνει η καθημερινή εφημερίδα Tvoi Dien.

Ο αντίκτυπος αυτής της επίθεσης υπήρξε «αναμφίβολα εκκωφαντικός», εκτιμά η εφημερίδα Vremia novostei, η οποία κάνει λόγο για την επιστροφή του «μεγάλου τρόμου» στη Μόσχα, ύστερα από αρκετά «σχετικά ήρεμα» χρόνια. «Αυτό που συνέβη απέδειξε ότι οι αρχές δεν είχαν καταφέρει ουσιαστικές προόδους στην επίλυση του προβλήματος στο Βόρειο Καύκασο», σημειώνει η ίδια εφημερίδα η οποία αναρωτιέται: «Τι άλλα μέτρα μπορούν πλέον να ληφθούν κατά της τρομοκρατίας;».

«Ενισχύσαμε τους νόμους ενάντια στους υπόπτους για τρομοκρατία, αλλάξαμε τη δομή των οργανισμών που εγγυούνται την ασφάλεια και αυξήσαμε τον αριθμό των μελών τους, δημιουργήσαμε εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή», υπενθυμίζει η Vremia novostei, υπογραμμίζοντας όμως πως «τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπόρεσε να μας προστατεύσει από την επιστροφή των τρομοκρατών στη Μόσχα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή