Σήμερα η σύγκρουση σωματιδίων στο CERN στα 7 TeV

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 12:20
UPD:12:59

A- A A+

Τη σύγκρουση σωματιδίων στο υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα θα επιχειρήσουν οι ερευνητές του CERN σήμερα, στην προσπάθειά τους να αναπαράγουν τις συνθήκες της δημιουργίας του σύμπαντος.

Το πρωί, ένα μη φυσιολογικό ηλεκτρικό σήμα προκάλεσε το κλείσιμο του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ωστόσο οι επιστήμονες ελπίζουν να πετύχουν τις πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων μετά τις 14.30 ώρα Ελλάδας. Θα επιχειρηθεί, για πρώτη φορά, η σύγκρουση των δεσμών σωματιδίων στα 7 TeV (3.5 TeV κάθε δέσμη πρωτονίων).

Οι δέσμες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε αντίθετες κατευθύνσεις στο τούνελ μήκους 27 χλμ του επιταχυντή LHC. Οι πολλαπλές συγκρούσεις με ταχύτητες κοντά σε αυτήν του φωτός αναμένεται να προκαλέσουν πολλά μικρά Big Bang, τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναλύσουν τι συνέβη σε ένα κλάσμα της χρονικής στιγμής ακριβώς μετά το αληθινό Big Bang πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Ανοίγουμε την πόρτα στη Νέα Φυσική, μία νέα περίοδο ανακαλύψεων στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως είπε ο διευθυντής του CERΝ Ρολφ Ντίτερ Χάουερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή