Μια διεθνής επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα ποια από τις δύο ηπείρους, την Αφρική και την Αυστραλία, θα φιλοξενήσει το 2012 το τηλεσκόπιο Square Kilometre Array (SKA), το οποίο θα μπορεί να «κοιτάξει» σε βάθος δισεκατομμυρίων χρόνων.
Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ν. Αφρικής, η Αφρική έχει πολλές πιθανότητες να επιλεγεί. «Είναι τεράστιο το εγχείρημα που αναλαμβάνουμε», επισημαίνει ο Ναλέντι Πάντον, αναφερόμενος στη φιλοξενία του τηλεσκοπίου, το οποίο είναι 50 φορές πιο ευαίσθητο και 10.000 φορές πιο γρήγορο από κάθε άλλο ραδιοτηλεσκόπιο.
«Πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να είμαστε εμείς οι νκητές. Το τηλεσκόπιο SKA αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων στην Αφρική», τόνισε.
«Το τηλεσκόπιο SKA θα μπορεί να “βλέπει” σε βάθος χρόνου 12 δισ. ετών, στις απαρχές της δημιουργίας του σύμπαντος, τότε που σχηματίστηκαν οι γαλαξίες από το Big Bang. Θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την εξελιξη του σύμπαντος», δήλωσε στο Reuters η Ντέμπορα Σέπερντ που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Το τηλεσκόπιο θα ανιχνεύει, επίσης, δείγματα εξωγήινης ζωής σε απομακρυσμένους γαλαξίες, ενώ αναμένεται να ρίξει φως στη λεγόμενη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία συνδέεται με τη διαστολή του σύμπαντος. Με τη βοήθειά του πρωτοποριακού τηλεσκοπίου, οι επιστήμονες θα μελετήσουν επίσης τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες. Το SKA αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2022 και η διάρκεια της ζωής του εκτιμάται σε 50 έτη.