Δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό μας προκαλεί ορισμένες φορές η μετάβαση από τη λιτή και συντηρητική διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας στο υπερβολικό πασχαλινό τραπέζι.
Από την στέρηση και τη λιτότητα, περνάμε ξαφνικά στην υπερβολή. Στην περίπτωση της μακρόχρονης νηστείας, αυτής των 40 ημερών, ο οργανισμός αποχωρίζεται το κρέας και τα ζωϊκά προϊόντα και τρέφεται κυρίως με θαλασσινά, χόρτα και λαχανικά. Κάτι αντίστοιχο, συμβαίνει και με τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, την οποία υιοθετούν οι περισσότεροι και που κορυφώνεται με το εορταστικό τραπέζι του Μ. Σαββάτου μετά την Ανάσταση και το «τραπέζι-υπερπαραγωγή» της Κυριακής του Πάσχα.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η μετάβαση από την στέρηση στην υπερβολή. Φέτος, εφαρμόστε αυτούς τους πραγματικά «χρυσούς» κανόνες και πείτε αντίο στην δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές.
Ξεκινήστε με σαλάτα
Οι αντιδράσεις όλων μας είναι λίγο έως πολύ οι ίδιες. Αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» στην εκκλησία, μας περιμένει το επίσημα στρωμένο αναστάσιμο τραπέζι, όπου κυριαρχεί η μαγειρίτσα, τα αυγά και το κρέας. Και φυσικά, στερημένοι για ημέρες καθώς είμαστε από τα πολύτιμα συστατικά του κρέατος, χωρίς δεύτερη σκέψη, γεμίζουμε ξανά και ξανά το πιάτο μας με γενναίες μερίδες πρωτεϊνης. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα λανθασμένη κίνηση, όπως αναφέρουν οι διατροφολόγοι καθώς ισοδυναμεί με ένα μεγάλο σοκ για τον οργανισμό. Φέτος, κάντε τη διαφορά, ξεκινώντας το φαγητό σας με μια σαλάτα. Έτσι, θα δώσετε στο στομάχι σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί ομαλά και να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διατροφική κραιπάλη, που πρόκειται να ακολουθήσει.
Φάτε μαγειρίτσα
Το κατεξοχήν πασχαλινό πιάτο, η μαγειρίτσα, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να συνεχίσετε το γεύμα σας. Μπορεί κάθε πιάτο μαγειρίτσας να ισοδυναμεί με 600 θερμίδες, όμως τα συστατικά της, προετοιμάζουν κατάλληλα το στομάχι για το βομβαρδισμό ζωϊκού λίπους και πρωτεϊνης, που πρόκειται να ακολουθήσει. Ωστόσο, όσο και αν πεινάτε, φροντίστε να περιοριστείτε, μόνο στο ένα πιάτο όχι μόνο για λόγους θερμίδων αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της μαγειρίτσας σε χοληστερίνη.
Ώρα για κρέας
Η πολυαναμενόμενη ώρα έφτασε. Μετά από αυστηρή νηστεία 40 ημερών ή μιας εβδομάδας, ο οργανισμός αμείβεται με θρεπτικό και νόστιμο κρέας. Ωστόσο, η στέρηση συχνά οδηγεί στην υπερβολή. Ακόμη και όταν πρόκειται για το αναστάσιμο δείπνο, που πραγματοποιείται πολύ αργά το βράδυ, οι περισσότεροι από εμάς, δε διστάζουν να γεμίσουν το πιάτο τους με γενναίες μερίδες από ψητό αρνί ή κατσίκι, με κοκορέτσι και γαρδουμπάκια… Και η δυσπεψία, βρίσκεται προ των πυλών. Μια πιο «υγιεινή» επιλογή, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι το κατσικάκι έναντι του αρνιού. Και αυτό γιατί το κατσικάκι περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά ενώ το αρνάκι γάλακτος, που οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν για αυτές τις ημέρες διαθέτει περισσότερο και «κρυμμένο», μη εμφανές δηλαδή λίπος.
Αφαιρέστε τα λίπη
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο στο ψητό αρνί όσο και στο κοκορέτσι, το λίπος είναι εμφανές. Τόσο τα άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα όσο και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να αφαιρούν με το μαχαίρι τα λιπαρά αυτά μέρη και να αποφεύγουν δια ροπάλου, τη νόστιμη αλλά βλαβερή πέτσα από τα ψητά. Ομοίως, οι ομάδες «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση μαγειρίτσας, κοκορετσιού και γαρδούμπας, καθώς τα εντόσθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και επομένως βλάπτουν την καρδιά.
Αυγά: τσουγκρίστε αλλά μην τα φάτε και όλα…
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, αποτελεί ένα ακόμη πασχαλινό έθιμο, που επιβάλλεται σε κάθε εορταστικό τραπέζι. Νικητής βγαίνει το πιο αλώβητο αυγό, όμως δυστυχώς, χαμένος είναι ο οργανισμός μας, που καταναλώνει 3-4 αυγά σε ένα και μόνο γεύμα. Η πληθώρα αυγών σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση πρωτεϊνών, εκτοξεύουν στα ύψη τα επίπεδα της χοληστερίνης μας, που μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τσουγκρίστε λοιπόν άφοβα, όσα κόκκινα αυγά θέλετε αλλά δείξτε αυτοσυγκράτηση και περιοριστείτε στην κατανάλωση μόνο του ενός.
Αλκοόλ: προτιμήστε κρασί αλλά με μέτρο…
Φυσικά, από όλη αυτή τη διατροφική κραιπάλη, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το άφθονο αλκοόλ, που συνοδεύει κάθε εορταστικό τραπέζι. Ο λόγος κυρίως για το κρασί, που αυτές τις ημέρες ρέει άφθονο και συνοδεύει το πατροπαράδοτο ελληνικό γλέντι. Τις ημέρες αυτές, αφθονεί και η κατανάλωση μπύρας ή αναψυκτικών ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που το πασχαλινό γλέντι συνοδεύουν και πιο «βαριά» αλκοολούχα ποτά, όπως ουίσκι, βότκα κ.α.
Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής ποτού, προτιμήστε το λευκό ή το κόκκινο κρασί, καθώς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και θωρακίζουν την καρδιά. Ωστόσο, καθώς και το κρασί περιέχει αλκοόλ, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο-ένα με δύο ποτηράκια σε κάθε γιορτινό γεύμα είναι αρκετά…
Γλυκά: επιστροφή στο παραδοσιακό τσουρέκι
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς γλυκίσματα, δεν υπάρχει και γιΆ αυτό λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας. Ένα από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά γλυκίσματα είναι και το τσουρέκι ενώ και τα κουλουράκια της Λαμπρής έχουν φανατικούς οπαδούς. Φυσικά, μετά από νηστεία αρκετών ημερών, πολλοί είναι αυτοί, που καταφεύγουν σε πιο «γλυκές» λύσεις, όπως είναι τα γλυκά του ταψιού, τα γλυκά σοκολάτας κ.α.
Αν νιώσετε έντονη την ανάγκη να φάτε κάτι γλυκό, επιλέξτε το πατροπαράδοτο τσουρέκι-αλλά χωρίς τις «μοντέρνες» επικαλύψεις σοκολάτας ή κάστανου και τη θερμιδογόνο γέμιση. Τα περισσότερα γλυκά, που κυκλοφορούν στην αγορά, διαθέτουν πάνω από 350-400 θερμίδες ενώ αντιθέτως, μια φέτα «σκέτου» τσουρεκιού, θα σας επιβαρύνει με μόνο 100 θερμίδες.