Βρετανία: Στις 6/5 οι πιο αμφίρροπες εκλογές της 20ετίας

Τρίτη, 06 Απριλίου 2010 13:00
UPD:15/04/2010 12:06

A- A A+

Στις 6 Μαΐου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Το νέο κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 18 Μαΐου.

«Ίσως είναι το λιγότερο φυλαγμένο μυστικό ότι η Βασίλισσα συμφώνησε στη διάλυση του κονοβουλίου και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου», επιβεβαίωσε ο Γκ. Μπράουν σε δηλώσεις του έξω από την Downing Street, με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να στέκονται πίσω του, και άνοιξε επισήμως την αυλαία της πρεκλογικής εκστρατείας για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση στη Βρετανία την τελευταία εικοσαετία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα περιοδεύσω στη χώρα στέλνοντας στο λαό ένα πολύ ευθύ και ξεκάθαρο μήνυμα: Η Βρετανία είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και τίποτα απ' ό,τι κάνουμε δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτή την ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Μπράουν και πρόσθεσε με τους υπουργούς του γύρω του: «Δεν είμαι ομάδα του ενός, όπως όλοι μπορεί να δουν είμαι μέρος της ομάδας».

Όπως έγινε κατανοητό, ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τη Βασίλισσα να διαλύσει το κοινοβούλιο στις 12 Απριλιου, σηματοδοτώντας έτσι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο μόνο βέβαιο δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η στήριξη των πολιτών σε αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, την ωρα που η αντιπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση για την ανάληψη της εξουσίας.

Όπως όλα δείχνουν βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στη νέα Βουλή κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς η στήριξη στους Συντηρητικούς δεν είναι αποτελεσματικά κατανεμημένη στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του απέναντι από το κοινοβούλιο, ο επικεφαλής των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτήρισε την αναμέτρηση τις 6ης Μαΐου ως τις σημαντικότερες εκλογές αυτής της γενιάς. «Δεν χρειάζεται να ανεχθείτε άλλα πέντε χρόνια Γκόρντον Μπράουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή