Βουλή: Εν μέσω έντονων αντιδράσεων η συζήτηση του φορολογικού ν/σ

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 15:37
UPD:14/04/2010 15:49

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, μετά από κατηγορίες του κόμματος κατά της κυβέρνησης, πως κάνει «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

A- A A+

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πράξη στην οποία προέβη και ο ΛΑΟΣ, δηλώνοντας πως το ίδιο θα κάνει και για ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Κόντρα Πάγκαλου - ΚΚΕ

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, μετά από κατηγορίες του κόμματος κατά της κυβέρνησης, πως κάνει «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή του ο ¶γ. Τζέκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

«Η καταγγελία αποτελεί βαρύτατη ύβρη και την επιστρέφω. Το μόνο κόμμα με αδιαφανείς οικονομικούς πόρους, που την διερεύνηση δεν την αποδέχεται μέσα σΆ αυτή τη Βουλή, είναι το κόμμα του», είπε ο Θ. Πάγκαλος.

«Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παρά να καταφύγει στον ωμό αντικομμουνισμό, που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Η διάταξη η συγκεκριμένη, αυτό που κάνει είναι να ξεπλένει μαύρο χρήμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, για να προκαλέσει και πάλι την απάντηση του κ. Πάγκαλου: «¶λλο να λέτε ότι αυτό το κάνει το νομοσχέδιο και άλλο να λέτε ότι το κάνει η κυβέρνηση».

Στο θέμα, ωστόσο, παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως κατά τη συζήτηση της αντίστοιχης ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, το ΚΚΕ είχε κρατήσει αντίστοιχη στάση. «Τι έλεγε όμως ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καστανίδης, ο κ. Κουτσούκος, ο κ. Κουσελάς, η κ, Τζάκρη; Ακριβώς τα ίδια που λέει το ΚΚΕ», παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, επιτιθέμενος στη ΝΔ. Όπως ανέφερε το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση για το φορολογικό ν/σ

Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση για το φορολογικό ν/σ

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας», τόνισε ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για «αμηχανία» στο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα κάνει αυτοκριτική; Θα μείνει σε μια στείρα καταγγελία; Δυστυχώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα γεγονός: Ήταν όλοι τους εκεί, όταν έγιναν αυτά που έγιναν σΆ αυτή τη χώρα, και χειροκροτούσαν», πρόσθεσε.

«Με την οικονομία της χώρας, να βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από την εποχή του παγκοσμίου πολέμου, ως πολιτικό σύστημα και πολιτικά κόμματα, πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Εγώ από τη μεριά της ΝΔ, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τα 3 δισ. ευρώ χρέος που παρέδωσε η ΝΔ το 1981. Ζητώ συγγνώμη για τα 3 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή καινούργιο χρέος, που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη της ΝΔ. Ζητώ συγγνώμη για τα 7 δισεκατομμύρια του πρωτογενούς χρέους, του καινούργιου χρέους που δημιούργησε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. Ο υπουργός είπε ότι το σημερινό χρέος είναι 300 δισ. Περιμένω από κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη για τα 287 δισ. ευρώ των χρεών που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως την δεκαετία του ΅80», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Εμείς, να δεχθούμε το μερτικό της ευθύνης ότι εντρυφήσαμε σε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Όμως δεν καταστρέψαμε εμείς την ελληνική οικονομία. Το χρέος είναι δικό σας παιδί, είναι παιδί του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, της χαμένης για την οικονομία, δεκαετίας του ΅80».

«Το χρέος από το 1830 μέχρι το 2004, είχε φτάσει στα 180 δισ. Και από το 2004 μέχρι το 2009, μέσα σε πεντέμισυ μόλις χρόνια, το χρέος έφτασε από τα 180 δισ. στα 300», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. «ΓιΆ αυτά θα πρέπει κ. Κεφαλογιάννη η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη απΆ τους έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

«62 δισ. δώσαμε για τόκους των δανείων σας. 72 δισ. βρήκαμε τα χρέη για τα εξοπλιστικά που υπέγραψε ο Γ. Παπαντωνίου. Και είναι και 6 δισ. τα χρέη για τα νοσοκομεία. Προσθέστε και τα 7 δισ. που σας λέω εγώ να φτάσετε τα 300 δισ.», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Αυτά τα ξέρετε. Ποιον κοροϊδεύετε;», ρώτησε.

Παράλληλα, για «νομοσχέδιο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δίκαιη αναδιανομή, την αύξηση φορολογικών εσόδων και τη επιθυμητή μείωση ελλείμματος», έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Μακρυπίδης.

Επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ο κ. Μακρυπίδης υπογράμμισε τη «μεγάλη τομή», που γίνεται στον τρόπο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ως το στοιχείο που «πέραν κάθε άλλου διακρίνει τις πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές της κυβέρνησης και των κομμάτων της συντηρητικής παράταξης, "της πολυκατοικίας"».

ΝΔ: Αντιαναπτυξιακό το φορολογικό ν/σχ

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου, παραδέχθηκε αρχικά πως η δεινή δημοσιονομική κατάσταση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση «και στα λάθη της τότε κυβέρνησης», αλλά ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι κατέστησε την Ελλάδα, «το μαύρο πρόβατο της υφηλίου, έναν επαίτη των αγορών».

Ο κ. Καράογλου, έκρινε πως το νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό, καθώς «χτυπά τους μικρομεσαίους, που είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, 800.000 επιχειρήσεις, με το σύστημα της αυτοπεραίωσης, θα πληρώσουν υπερδιπλάσιους φόρους απΆ αυτούς που πλήρωναν μέχρι χθες».

ΛΑΟΣ: Μονίμως χτυπιούνται οι νόμιμοι

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης, κατηγόρησε το «τετρακομματικό κράτος των Αθηνών», πως αποποιείται τη λογική της εθνικής οικονομίας, ενώ στην πράξη επιβάλλει φορολογία στις επιχειρήσεις, αγνοώντας τους κινδύνους φυγής των κεφαλαίων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές».

«Μονίμως χτυπιούνται οι νόμιμοι. Βάζουμε ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές, διότι γίνεται φοροδιαφυγή. Εδώ όμως έχουμε φτάσει, οι αλλοδαποί μικροπωλητές στην Ερμού να δέρνουν καταστηματάρχες, όταν τους λένε να μην έχουν τον πάγκο τους μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολατίδης, επισήμανε ακόμη ότι «οι διασταυρώσεις στοιχείων διαρκώς μεταφέρονται στο μέλλον, από το 1992 μέχρι σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θίγεται η φοροδιαφυγή

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, εκτίμησε πως απΆ το νομοσχέδιο, «αντί για την τομή της φορολογικής δικαιοσύνης και εξυγίανσης, όταν εφαρμοστεί, θα προκύψουν νέες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, τους συνεπείς φορολογούμενους - τα διαχρονικά κορόιδα της υπόθεσης».

«Η φοροδιαφυγή δεν θίγεται, αφού αφήνεται άθικτος ο διεφθαρμένος φοροελεγκτικός μηχανισμός», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή