«Μύρτις: ένα κορίτσι 2.500 ετών» στο Μουσείο Γουλανδρή

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 16:10
A- A A+

Από τις 15 Απριλίου και για δύο μήνες θα εκτίθεται στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών) η 11χρονη κοπέλα της εποχής του Περικλή στο πλαίσιο της έκθεσης «Μύρτις – Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

Το παιδικό κεφάλι βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του μετρό της Αθήνας το 1994-95. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο, ο οποίος τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών του 430-426 π.Χ.

Μέσα σε αυτόν βρέθηκε σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών και το κρανίο ενός κοριτσιού, 11 περίπου χρόνων, το οποίο διατηρούσε νεογιλή οδοντοφυΐα συγχρόνως με τη μόνιμη.

Με την έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα σύνολο με κύριο εργαλείο μεταφοράς μηνυμάτων το αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού.

Αλλά εκτός από τον εντυπωσιασμό που προκαλεί το αναπλασμένο παιδικό πρόσωπο που έζησε στην αρχαιότητα, η έκθεση στοχεύει και στην ανάδειξη της συμβολής της τεχνολογίας και της διεπιστημονικής συνεργασίας. Έλληνες, Γάλλοι και Σουηδοί επιστήμονες, τεχνικοί και καλλιτέχνες μοιράστηκαν τη γνώση και την εμπειρία τους για την όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση της εποχής του Λοιμού των Αθηνών.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει στις εξής τέσσερις ενότητες: την ανασκαφή του Κεραμεικού, την ιατρική έρευνα σε Ελλάδα και Γαλλία για την εντόπιση του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών, την ανάπλαση του προσώπου και τις τεχνικές της, και τέλος, τα «μετά-δεδομένα» όλων αυτών των διαδικασιών (αρχαιολογικές, ιστορικές, ανθρωπολογικές και ιατρικές εξελίξεις).

Πληροφορίες: Μάθετε περισσότερα για το ταξίδι της Μύρτιδας: www.myrtis.gr

Προτεινόμενα για εσάς