Ανοικτός σε συνεργασία με την Αριστερά ο Πρωθυπουργός

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 22:53
UPD:23:02
A- A A+

Ανοικτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

«Είναι αλήθεια ότι όχι μία αλλά πολλές φορές έχω πει ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά. Περιθώρια προσέγγισης υπάρχουν πάντα, και σήμερα, αυτό όμως προϋποθέτει ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ξεκαθαρίζει δε ότι «Αριστερά δεν είναι η μόνιμη άρνηση κάθε αλλαγής στον τόπο μας, δεν είναι οι εύκολες καταγγελίες των αυτονόητων αδυναμιών του σημερινού οικονομικού συστήματος, ούτε είναι ιδεοληψίες που οδηγούν σε διχασμούς».

«Η Αριστερά είναι για μένα ταυτισμένη με τους αγώνες για την πρόοδο και την αλλαγή σε καθημερινή βάση, με ορατές αλλαγές- όχι θεωρητικές- υπέρ των πολλών, υπέρ των αποκλεισμένων, υπέρ των μη προνομιούχων σε μια κοινωνία», προσθέτει.

«¶ριστες προσωπικές σχέσεις με τον Αντ. Σαμαρά»

Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση του με τον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Σαμαρά είναι άριστη, και προσθέτει ότι αναγνωρίζει πως έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο.

«Ο ελληνικός λαός όμως», συνεχίζει, «περιμένει από την πολιτική ηγεσία της χώρας, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, μια ειλικρινή και σε βάθος αναθεώρηση της στάσης του πολιτικού συστήματος έναντι όλων των στρεβλών πρακτικών και φαινομένων που μας οδήγησαν εδώ. Μια κοινή προσπάθεια να υπερβούμε τους εαυτούς μας».

Επικρίνοντας τη στάση της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου της καταλογίζει ότι «διατυπώνει έναν αόριστο αυτοκριτικό λόγο. Εμπράκτως καλύπτει όλες τις πολιτικές που η ίδια ακολούθησε όσο κυβέρνησε. Πολιτικές που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «ομιλεί αόριστα περί συναίνεσης», καθώς, όπως αναφέρει, «στην πράξη αντιμάχεται και πολεμά τις πρωτοβουλίες υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της».

Επικρίσεις στην πολιτική Κ. Καραμανλή

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν είχε ποτέ προσωπικές συγκρούσεις μαζί του.

«Πάντα η κριτική που ασκούσαμε είχε σαφέστατο πολιτικό περιεχόμενο. Και η ίδια η Ιστορία απέδειξε ότι είχαμε τότε απόλυτο δίκιο. Δεν θέλω λοιπόν να κρίνω το πρόσωπο, ειδικά τώρα που δεν είναι πια εν ενεργεία πρωθυπουργός», επισημαίνει.

Τονίζει, ωστόσο, ότι «όσον αφορά τις πολιτικές, είναι γνωστό ότι μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας».

«Θετική για τη χώρα η στήριξη του ΛΑΟΣ»

Ερωτηθείς αν υπάρχει φλερτ με τον ΛΑΟΣ, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «ως κυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, έχουμε καλέσει όλους, όλα τα κόμματα, σε έναν διάλογο και μια συστράτευση μπροστά στις δυσκολίες. Γνωρίζετε καλά ότι μας χωρίζει τεράστιο πολιτικό και φιλοσοφικό χάσμα με τον ΛΑΟΣ».

«Ωστόσο», προσθέτει, «το γεγονός ότι οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα, ακόμη και ο ΛΑΟΣ, αντιλαμβάνεται ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας και αποφασίζει να στηρίξει έστω και λίγες από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να γυρίσει η χώρα σελίδα είναι θετικό για τη χώρα και τους πολίτες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή