Ν. Σαρκοζί: «Εφτασε η στιγμή της αλήθειας για το Ιράν»

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 06:52
A- A A+

«Εφτασε η στιγμή της αλήθειας» για τις διεθνείς προσπάθειες να καμφθούν οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, δήλωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι αναμένει τη συμφωνία για την επιβολή ενός νέου γύρου κυρώσεων στην Τεχεράνη το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου ή τον Μάϊο.

Ο Σαρκοζί δέχθηκε με ικανοποίηση τις τελευταίες διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ηγετών της Βραζιλίας και της Τουρκίας, ωστόσο δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες με το Ιράν πρέπει να αποφέρουν καρπούς το ταχύτερο δυνατόν ώστε η Τεχεράνη να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Η στιγμή της αλήθειας είναι τώρα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον. Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει την κατασκευή ατομικών όπλων γεγονός το οποίο διαψεύδει η Τεχεράνη και επιμένει ότι αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα επιβληθούν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Ενώ η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι πρόθυμες να στηρίξουν αυτή την απόφαση ο Σαρκοζί δηλώνει ότι είναι σίγουρος πως οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για «στοχευμένες κυρώσεις» εναντίον του ιρανικού καθεστώτος.

«Είμαστε κοντά στη στιγμή της ομοφωνίας» υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα παραστεί την Κυριακή στην κηδεία του Πολωνού πρόεδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία μαζί με άλλους 95 Πολωνούς αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή