Βρετανία: Νικητής της πρώτης τηλεμαχίας ο Νικ Κλεγκ

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 00:54
UPD:10:28

A- A A+

Την πρώτη τους τηλεοπτική τηλεμαχία είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι αρχηγοί των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Διασταυρώντας τα ξίφη τους στο πλατό του καναλιού ITV στο Μάντσεστερ, ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, υποσχέθηκε «ευημερία για όλους», ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον «αλλαγή» και ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών «δικαιοσύνη».

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ζωηρή με τους τρεις πολιτικούς να μη διστάζουν να απευθύνονται ο ένας στον άλλο, παρά τους 76 αυστηρούς κανόνες που είχαν τεθεί από τα επιτελεία τους.

Ο δημοσιογράφος - συντονιστής της τηλεμαχίας χρειάστηκε μάλιστα να παρέμβει κατ' επανάληψη.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο κ. Μπράουν επιτέθηκε στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

«Δεν μπορείτε να ρετουσάρετε την πολιτική σας, όπως ρετουσάρετε τις προεκλογικές αφίσες σας» παρατήρησε, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη αφίσα των Τόρις που δείχνει τον Κάμερον πολύ νέο.

Οι τρεις υποψήφιοι μιλούσαν απευθείας με το κοινό που έθετε τις ερωτήσεις. Οι τομείς οι οποίοι τέθηκαν επί τάπητος ήταν, μεταξύ άλλων, η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε ταυτόχρονα από το κανάλι, ανέδειξε νικητή του ντιμπέιτ τον Νικ Κλεγκ, καθώς πάνω από τους μισούς τηλεθεατές (55%) του έδωσαν θετική ψήφο. Οι κ.κ. Μπράουν και Κάμερον μοιράστηκαν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.

Το κανάλι Sky News, το οποίο θα φιλοξενήσει τη δεύτερη τηλεμαχία, διενήργησε επίσης δημοσκόπηση. Στο πρώτο μισάωρο του ντιμπέιτ οι κ.κ. Κάμερον και Κλεγκ προηγούνταν με 36% θετικές απόψεις έναντι 28% για τον κ. Μπράουν.

Οι τρεις πολιτικοί θα συναντηθούν εκ νέου στα πλατό στις 22 και τις 29 Απριλίου με επίκεντρο αυτή τη φορά την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, καθώς το πρώτο ντιμπέιτ εστίαζε στην εσωτερική πολιτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή