Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις πτήσεις

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 19:58
UPD:20/04/2010 10:36

A- A A+

Σε συμφωνία για χαλάρωση των περιορισμών που έχουν τεθεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο λόγω της ηφαιστειακής στάχτης κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία» στους περιορισμούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας ανέφερε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από την Τρίτη, περισσότερα αεροσκάφη. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητήσουν αργότερα τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η εξάπλωση του νέφους της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Μεταφορών Σίιμ Κάλας

Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Μεταφορών Σίιμ Κάλας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών «θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας».

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθούν τρεις ζώνες: Στη μία δεν θα επιτρέπεται καμία πτήση, στη δεύτερη θα επιτρέπονται όλες οι πτήσεις και στην τρίτη ορισμένες πτήσεις.

Σταδιακό άνοιγμα εναέριων χώρων

Πάντως και πριν την απόφαση αυτή, ανακοινώσεις χωρών για σταδιακό άνοιγμα εναέριων χώρων είχαν αρχίσει να δημιουργούν ελπίδες για περιορισμό των πολύ μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πέντε ημέρες.

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως τμήματα του εναέριου της χώρου της στη βόρεια Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία αναμένεται να ανοίξουν από την Τρίτη το πρωί.

Η Γαλλία γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να ανοίξει σταδιακά τα αεροδρόμιά της και να δημιουργήσει αεροδιαδρόμους προς το Παρίσι. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, οι αεροδιάδρομοι αυτοί αναμένεται να ανοίξουν από 9 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να επαναφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιβατών από το εξωτερικό.

Και ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε πως από την ίδια ώρα την Τρίτη αναμένεται να ανοίξει σταδιακά ο εναέριος χώρος του Βελγίου.

Το σύνολο του εναέριου χώρου της πρόκειται να ανοίξει την Τρίτη στις 09.00, ώρα Ελλάδος, η Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ENAC.

Τα αεροδρόμια της Βορείου Ιταλίας είχαν παραμείνει κλειστά από την Παρασκευή, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Η ENAC τόνισε πως οι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται οι εσωτερικές πτήσεις και θα ακολουθήσουν οι διεθνείς.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε την εν μέρει επανάληψη των πτήσεών της με «οπτική διακυβέρνηση» των αεροσκαφών της, επωφελούμενη από μία ειδική διαδικασία που εφαρμόζεται στη Γερμανία, παρά το επίσημο κλείσιμο του κρατικού εναέριου χώρου της.

Παράλληλα, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα αεροδρόμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη στις 15.00, ώρα Ελλάδος.

Και η Ολλανδία ανακοίνωσε πως θα επιτραπούν ορισμένες πτήσεις απόψε (Δευτέρα) από το αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ.

Να ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους από τις 09.00 (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης αποφάσισαν οι ελβετικές αεροπορικές αρχές.

Επιπλέον, το απόγευμα άνοιξε σχεδόν ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας και το βράδυ της Ρουμανίας. Λίγο αργότερα και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της από τις 9 το πρωί της Τρίτης. Από νωρίς είναι ανοιχτά όλα τα αεροδρόμια της Ισπανίας.

Ωστόσο, για την ώρα κλειστά παραμένουν, μεταξύ άλλων, το αγγλικό αεροδρόμιο Χίθροου όπως και τα δύο βασικά αεροδρόμια του Παρισιού Σαρλ Ντε Γκωλ και Ορλί.

Επίσης, το κύριο αεροδρόμιο της Φινλανδίας Ελσίνκι-Βάνταα έκλεισε και πάλι στις 20:00, μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας που ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, το αεροδρόμιο της Τάμπερε-Πιρκάλα θα παραμείνει ανοιχτό όπως έχει προγραμματιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Και στην Πολωνία η εθνική αεροπορική υπηρεσία ξανάκλεισε το απόγευμα τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας. Τα τρία αεροδρόμια που ξανάκλεισαν είναι αυτά της Βαρσοβίας, του Λοτζ στο κέντρο της χώρας, και της Κρακοβίας που βρίσκεται στο βορρά. «Το τέταρτο αεροδρόμιο αυτό του Rzesrzow ενδέχεται να κλείσει σύντομα» σύμφωνα με τις αρχές, που όμως επισημαίνουν ότι ο πολωνικός εναέριος χώρος εξακολουθεί να είναι ανοικτός για πτήσεις κάτω των 6.100 μέτρων. Η αεροπορική εταιρεία LOT ωστόσο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις μέχρι την Τρίτη στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Γενικά, οι εναέριοι χώροι είχαν κλείσει -είτε πλήρως είτε μερικώς- σε περισσότερες από 20 χώρες.

Aκυρώσεις σε Ελ. Βενιζέλος - Μακεδονία

Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρούν οι αερομεταφορείς και στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Μέχρι το βράδυ, από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχαν ματαιωθεί 170 πτήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του αεροδρομίου www.aia.gr ή να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 35 30 000 ή 801 801 01 01. ¶λλες 26 πτήσεις ακυρώθηκαν από αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Προς κατ' εξαίρεση δημόσιες ενισχύσεις στις αεροπορικές εταιρείες

Την ίδια ώρα η ΕΕ εμφανίζεται ετοιμη να επιτρέψει την κατ' εξαίρεση παροχή δημόσιων ενισχύσεων στις αεροπορικές εταιρείες που πλήττονται από το «έμφραγμα» στις αερομεταφορές. Σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο επίτροπος Οικονομίας και Ανταγωνισμού Χοακίνη Αλμούνια.

Ο αρμόδιος για τις μεταφορές επίτροπος της ΕΕ Σιίμ Κάλας ανέφερε πως ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από εκείνον που υπέστη η βιομηχανία αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Επισήμανε πάντως πως η ΕΕ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των επιβατών.

Επικρίσεις από τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) η οποία εκπροσωπεί 230 αεροπορικές εταιρείες, νωρίτερα είχε ζητήσει να ανοίξει τουλάχιστον μερικώς ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και ανακοίνωσε ότι η ημερήσια οικονομική ζημία από αυτή την κατάσταση ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο διευθυντής της Τζοβάνι Μπιζινιάνι επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ.

«Οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ακόμα ένα σύστημα βασισμένο σε ένα θεωρητικό μοντέλο, αντί να λάβουν μία απόφαση βασισμένη στα γεγονότα και σε μία μελέτη των κινδύνων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθησυχαστικές οι υγειονομικές αρχές της ΕΕ

Παράλληλα, η Κομισιόν διαβεβαίωσε πως ελέγχει αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων και προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

Από την Τρίτη μπορεί έρθει το νέφος στην Ελλάδα

Όπως είναι φυσικό, την κατάσταση παρακολουθεί στενά και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέρχονται από διαπιστευμένους διεθνείς οργανισμούς το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εκτιμά ότι αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία προς την περιοχή μας.

Από την Πέμπτη οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας, θα απομακρυνθούν από τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εκτίμηση της επέκτασης της εκλυόμενης τέφρας γίνεται με εξειδικευμένα προγνωστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται τόσο στην ποσότητα και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της εκλυόμενης ύλης όσο και στα ατμοσφαιρικά δεδομένα, κυρίως του πεδίου των ανέμων, αναφέρει η ΕΜΥ και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο συμβάν παρακολουθείται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (MetΟffice), που αποτελεί ένα από τα εννέα διαπιστευμένα παγκόσμια κέντρα παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας (Volcanic Ash Advisory Centres - VAAC), η οποία εκδίδει σχετικά δελτία και χάρτες.

Γυαλί από την τέφρα σε F-16 του ΝΑΤΟ

Eν τω μεταξύ τους φόβους για τον κίνδυνο που συνιστά για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα επιβεβαίωσε ο εντοπισμός γυαλιού από την τέφρα που συσσωρεύτθηκε στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (...) αν η ηφαιστειακή τέφρα δεν διαλυθεί» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή