Παράσταση για το φόβο και την εικονική πραγματικότητα

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 15:23
UPD:15:24
A- A A+

Ο φόβος ως μέσο χειραγώγησης είναι το θέμα της παράστασης «Phobia: Ένα θέαμα» που θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα «Vasistas» στο πλαίσιο του προγράμματος Group Hostel του Εθνικού, στις 5 Μαϊου (στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, ΑΆ Σκηνή). Το έργο είναι αποτέλεσμα συλλογικής συγγραφής με επιρροές από κείμενα των Γκι Ντεμπόρ, Ζαν Μποντριγιάρ, Μισέλ Φουκώ και Κωστή Παπαγιώργη.

Είναι ένα σχόλιο πάνω στην κοινωνία του θεάματος ή αλλιώς κοινωνία του φόβου. Μια παράσταση που συνδυάζει δύο ακραίες αισθητικές γραμμές: την -έως ένα βαθμό ρεαλιστική- πραγματοποίηση μίας διάλεξης, και την δημιουργία ενός οπτικό-ακουστικού περιβάλλοντος που απευθύνεται άμεσα στις αισθήσεις.

Αντικείμενο μελέτης αποτελούν άνθρωποι σε κατάσταση κρίσης, μέσα σε διαφορετικές φοβίες καθώς και η παρουσίασή των φοβιών αυτών στο κοινό.

Το σημαντικό δεν είναι τόσο το γεγονός αυτό καθεαυτό, δηλαδή το μέγεθος και η εκδήλωση της φοβίας, όσο η θεαματοποίηση της για το κοινό, δηλαδή το πώς τη χρησιμοποιούμε και για ποιο σκοπό. Διάθλαση της πραγματικότητας, διαστρέβλωση, αποπροσανατολισμός, χειραγώγηση. Μάλλον κοινή σε πολλούς ανθρώπους κατάσταση: είσαι και αισθάνεσαι μόνος μέσα σε μια πραγματικότητα εικονική. Ισχυρή.

Όπως υπογραμμίζει η σκηνοθέτις του έργου Αργυρώ Χιώτη, «στην παράσταση επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μία μικρογραφία της κοινωνίας μας που επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο και χειρισμό των πάντων, χρησιμοποιώντας δύο βασικά μέσα: το φόβο και το θέαμα.» . Πρωταγωνιστούν οι Ariane Labed, Ευθύμης Θέου, Naima Carbajal, Πέτρος Σταθακόπουλος. Σύλληψη /Δραματουργία / Μουσική : ομάδα vasistas, σκηνικός χώρος: Έυα Μανιδάκη, κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος, σύμβουλος στην κίνηση: Σοφία Μαυραγάνη. Συμμετέχει χορωδία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV