Επαναπατρισμό του Νοριέγκα ζητά ο Παναμάς

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 06:52
EPA/US DA OFFICE

A- A A+

Την απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν στη Γαλλία τον πρώην δικτάτορα, Μανουέλ Νοριέγκα, σέβεται η κυβέρνηση του Παναμά, ωστόσο ζητά τον επαναπατρισμό του, ώστε να δικαστεί από δικαστήριο της χώρας.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ έλαβε την απόφαση να τον στείλει στη Γαλλία και σεβόμαστε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιμείνουμε, διά της νομικής και διπλωματικής οδού, να επιστρέψει ο Νοριέγκα στη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες που του αποδίδονται από τη δικαιοσύνη του Παναμά», πρόσθεσε.

Ο Νοριέγκα απελάθηκε την Δευτέρα από τις ΗΠΑ και αναμένεται να φτάσει σήμερα το πρωΐ στη Γαλλία όπου θα δικαστεί για ξέπλυμα χρήματος. Ο Γάλλος συνήγορός του πάντως, Ιβ Λεμπερκιέρ, θεωρεί ότι ο πελάτης του δεν γίνεται να δικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, αφ'ενός επειδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (ανάγονται στη δεκαετία του 1980) και αφ'ετέρου επειδή ο ίδιος έχει ασυλία, ως πρώην αρχηγός κράτους.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του Λεμπερκιέρ, η δίκη του Νοριέγκα στη Γαλλία παρουσιάζει «νομικές δυσκολίες τις οποίες θεωρούμε ανυπέρβλητες».

Ο Μανουέλ Νοριέγκα καταδικάστηκε ερήμην το 1999 σε δεκαετή κάθειρξη και πρόστιμο 11,2 εκατομμυρίων ευρώ για διάφορες κατηγορίες, όμως η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον δικάσει εκ νέου, με άλλο κατηγορητήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή