«Έφυγε» ο Ντενί Γκετζ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 15:31
UPD:15:35
A- A A+

Ο ποιητής των αριθμών και των λέξεων, ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Ντενί Γκετζ, έφυγε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο αφήνοντας πίσω του μια σειρά μυθιστορημάτων που αγαπήθηκαν από τους Έλληνες αναγνώστες.

Το πιο γνωστό έργο του Γάλλου συγγραφέα «Το θεώρημα του Παπαγάλου» συνδύαζε τη νουάρ ατμόσφαιρα με τους σημαντικότερους σταθμούς στην Ιστορία των μαθηματικών.

Η θεματολογία του βιβλίου είχε θεωρηθεί υπερβολικά εξεζητημένη όταν κυκλοφόρησε στο εξωτερικό και στη χώρα μας (το 1999, από τις εκδόσεις Πόλις). Το «Θεώρημα του παπαγάλου» όμως, το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα από τον Κέδρο σε μετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη, ενθουσίασε αναγνώστες και κριτικούς σε όλο τον κόσμο, μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες και αποτελεί πλέον σταθερή αξία στο χώρο του βιβλίου.

Ο Ντενί Γκετζ και ο Απόστολος Δοξιάδης καθιέρωσαν τη μόδα του λεγόμενου μαθηματικού μυθιστορήματος, ανοίγοντας το δρόμο σε αρκετούς μιμητές την τελευταία δεκαετία.

Ανήσυχο πνεύμα, άνθρωπος με χιούμορ και σπάνιες ευαισθησίες, ο Ντενί Γκετζ είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας για να παρουσιάσει τα βιβλία του. Διακεκριμένος μαθηματικός, καθηγητής Ιστορίας και Επιστημολογίας, «παιδί» του Γαλλικού Μάη του ΅68 αλλά και σεναριογράφος, ο Γκετζ πάντοτε προσπαθούσε να βρει πρωτότυπους τρόπους για να μυήσει το κοινό στο μαγικό σύμπαν των μαθηματικών.

Ορισμένα βιβλία του διακρίνονται για την αιχμηρή πολιτική τους ματιά, κάτω από το ιστορικό τους περίβλημα. Ο Γκετζ σκιαγραφούσε τους μαθηματικούς, όχι μόνο με την επιστημονική τους ιδιότητα αλλά και ως κοινωνικούς μεταρρυθμιστές.

Ο Κοντορσέ για παράδειγμα, στο παλαιότερο μυθιστόρημά του «Το μέτρο του κόσμου», (εκδ. Τραυλός) καθιέρωσε ένα κοινό σύστημα μέτρησης για όλο τον κόσμο, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ευγενών επειδή επέμεναν να καθορίζουν οι ίδιο τα μέτρα και στα σταθμά στην επικράτειά τους. Στο έργο του «Η έπαυλη των ανδρών» (εκδ. Ψυχογιός) ο Γκετζ πάντρεψε τις αντιπολεμικές ιδέες του σοσιαλιστή Ζαν Ζορές με τις θεωρίες του Γκέοργκ Κάντορ, του πρώτου επιστήμονα που όρισε μαθηματικά το ¶πειρο.

Το ενδιαφέρον του δημοφιλούς συγγραφέα για την πολιτική επικαιρότητα είχε βρει διέξοδο στην αρθογραφία του στην εφημερίδα Liberation. Στις δημόσιες παρεμβάσεις του είχε ως σημείο αναφοράς την αφηρημένη μαθηματική σκέψη.

Ανάμεσα στα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας είναι και τα «Αστέρια της Βερενίκης», «Μηδέν» (εκδ. Ψυχογιός), «Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου» (εκδ. Κέδρος), «Επιχείρηση μεσημβρία», «La bella-Η αυτοβιογραφία μιας καραβέλας» (εκδ. Τραυλός).

Προτεινόμενα για εσάς