Βρετανικός Τύπος: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στις εκλογές

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 15:31

A- A A+

Λονδίνο,

6/6/10, 13.30: Πολλές εφημερίδες κάνουν λόγο για άνοδο των Συντηρητικών τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, φέρνοντάς τους μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η τελευταία δημοσκόπηση των Times προβλέπει 37% για τους Συντηρητικούς, 28% για τους Εργατικούς και 27% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η εφημερίδα, που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Τόρις, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της: «Ο τρόπος που η επόμενη κυβέρνηση θα χειριστεί την οικονομία θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον αυτής της χώρας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι ηγέτες των κομμάτων, προσπαθώντας να προσελκύσουν ψήφους, προσπαθούν να σας πουν ότι αυτή τη φορά έχει σημασία. Πολύ συχνά υπερβάλλουν. Όχι αυτή τη φορά. Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν τη Βρετανία για μία γενιά».

«Οι αγορές ποντάρουν σε εκλογικό θρίαμβο των Τόρις», γράφει πρωτοσέλιδο άρθρο των Financial Times, που αναφέρει ότι οι τιμές των βρετανικών ομολόγων παρουσίασαν μεγάλη άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «αν και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να προβλέπουν κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην πιο απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση εδώ και μία γενιά».

«Στο δρόμο για την ανάκτηση της εξουσίας μετά από 13 χρόνια οι Συντηρητικοί», γράφει η Guardian, με την τελευταία της δημοσκόπηση να δίνει 36% στους Τόρις, 28% στους Εργατικούς και 26% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, αν επαληθευτεί αυτό το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών και θα μπορέσουν να κυβερνήσουν με τη στήριξη των Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας.

«Πιο κοντά σε καθαρή νίκη οι Τόρις», γράφει η Daily Mail, που αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι σε απόσταση αναπνοής από την αυτοδυναμία, αποσπώντας πολλές ψήφους από τους Εργατικούς.

Η επίσης συντηρητική Daily Telegraph, σε κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι «ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Βρετανία, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη για μία ισχυρή κυβέρνηση Συντηρητικών που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

«Η καμπάνια τελείωσε, αλλά οι Συντηρητικοί ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει», γράφει η Independent. H τελευταία δημσοκόπηση της εφημερίδας δίνει 37% στους Τόρις, 28% στους Εργατικούς και 28% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αποτέλεσμα που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» που συντάσσει κάθε μέρα το LSE με βάση το μέσο όρο όλων των σημερινών δημοσκοπήσεων, οι Τόρις συγκεντρώνουν το 35,5% των ψήφων, οι Εργατικοί το 28% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 27%.

Σε λίγες ωρες θα φανεί ποια δημοσκόπηση ήταν πιο κοντά στο αποτέλεσμα ή αν έχουν πέσει όλες έξω.

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή