Τα ξίφη τους διασταύρωσαν σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να τολμήσει να αναλάβει την ευθυνη για τις πράξεις της, όπως ανέφερε. «Να στηρίξετε μια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας ... διαφορετικά θα είστε ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση».
Ζητώντας τη στήριξη των κομμάτων αλλά και της κοινωνίας σημείωσε: «Τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, οι λαοί των άλλων χωρών, αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Εμείς τι λέμε απέναντι σΆ αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο αίτημα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση του νομοσχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας αλλά «ζήτημα πολιτικής ευθύνης για όλους». Υπογράμμισε μάλιστα πως «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση διαφθορά και πελατειακή αντίληψη. Όπως σημείωσε, η διακυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί κάθε μέρα τη σημερινή κυβέρνηση και με μια νέα υπόθεση για να σταλεί στον εισαγγελέα. Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπουργός δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες για το γραφείο του. «Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε κύριοι της ΝΔ ... Καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», συνέχισε προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμα ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο», με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, υποστήριξε πως επί ΝΔ «ζήσαμε το πιο σπάταλο, διεφθαρμένο πρόσωπο της εξουσίας», ενώ έβαλε κατά του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας πως είναι πλήρως αλληλέγγυος σε όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια «παρά τις συγνώμες του».
Επιπλέον της επέρριψε βαρύτατες ευθύνες για την κάτασταση της οικονομίας, αναφερόμενος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009: «Ζήσαμε τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνον από δάνεια και χρέη, αλλά και από τα συνεχή ψέματα. Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΝΔ δήλωσε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Οι υπαίτιοι της γιγάντιας μαύρης τρύπας, όχι μόνον δεν αισθάνονται την ανάγκη για συγγνώμη, αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».
Παραδέχθηκε πάντως τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. της διακυβέρνησης από τη ΝΔ) ζήσαμε στο έπακρο φαινόμενα που προϋπήρχαν, επισημαίνοντας μάλιστα πως «φταίξαμε όλοι» στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου: «Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί, που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα, χωρίς τα λεφτά να το κάνουμε, άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι' αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση για την άρνησή της να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας. «Ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στην χρεοκοπία», υπογράμμισε.
Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και συμπλήρωσε: «Εξηγήστε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα αν κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που όλοι κοπτόμαστε, τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ;». Υποστήριξε ακόμα πως «πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία, πατριωτισμός είναι να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει».
Α. Σαμαράς: Μας βάζετε πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πρωτόγνωρη όξυνση. Απαντώντας στη σφοδρή επίθεση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την κρίση δανεισμού.
«Η αδυναμία σας σάς γυρίζει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ φοβάμαι», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ενω υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα έλλειμμα χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά τις αιχμές του Πρωθυπουργού για σπατάλες στα υπουργεία επί κυβερνήσεως ΝΔ, με παράδειγμα, όπως είπε, υπέρογκες δαπάνες για κουρτίνες, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Για την κουρτίνα θα απαντήσω χρηματιστήριο, για να μην πω υποβρύχια».
«Η ελληνική οικονομία παρομοιάστηκε με τον Τιτανικό επί των ημερών σας από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών που καλύτερα θα ήταν να μην μιλούσε στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι μπορεί οι πολιτικές διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να είναι μεγάλες, ωστόσο, τίποτε, όπως είπε, δεν είναι σπουδαιότερο από την ανάγκη να βγει η χώρα από την κρίση.
Αναφερόμενος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ άλλων η Νέα Μεταπολίτευση, η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 αλλά και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο μιας νέας αναθεωρητικής Βουλής.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ. Σαμαράς τόνισε «Φωνάζατε ότι λεφτά υπάρχουν, και σήμερα έρχεστε να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας». «Σήμερα χρεοκοπεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναδιανομής δανεικών κι εσείς το δημιουργήσατε», συμπλήρωσε.
«Ζούμε σε εποχές σύγχυσης, ιστορικών μεταβολών, σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς οφείλουμε να προσφέρουμε στο λαό πειστικότερη εναλλακτική πρόταση», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ λέει «όχι» στα νέα μέτρα γιατί αυτά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση. «Μας βάζετε πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και για αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το ν/σ».
«Αν εσείς πιστεύετε στα μέτρα αυτά, μη σας νοιάζει η δική μας άποψη. Αν δεν τα πιστεύετε τότε δεν ψάχνετε για στήριξη, ψάχνετε για συνενόχους στην καταστροφή και εμείς συνένοχοι δεν πρόκειται να γίνουμε», υπογράμμισε.
Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία και ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.
«Δεν μπορεί μια τεράστια ακίνητη περιουσία να είναι στον πάγο την ώρα που μας πνίγουν τα χρέη, αξιοποιώ δεν σημαίνει ξεπουλώ», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Χρειάζονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μηδενικού δημοσιονομικού κόστους».
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο τέλος για «βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών» και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ωστόσο επισήμανε ότι «το τελευταίο επτάμηνο δεν θα είναι εκτός αναζήτησης ευθυνών».