Έτοιμος για συνομιλίες με τους Φιλ. Δημοκράτες ο Κάμερον

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία το κοινοβούλιο
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010 17:28
UPD:21:27

A- A A+

Τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες προσέγγισε ο αρχηγός των Συντηρητκών Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντάς τους δημόσια πρόταση για την έναρξη συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο δεν επιτρέπει την αυτοδυναμία.

Ο Κάμερον, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και έδρες, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι επιθυμεί να κάνει μία «μεγάλη,ανοιχτή και ευρεία προσφορά» στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν 306 έδρες, λιγότερες από τις 326 που απαιτούνταν για την αυτοδυναμία, οι Εργατικοί 258 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 57.

Οι κανόνες επιτρέπουν στον εν ενεργεία πρωθυπουργό, που είναι ο Γκόρντον Μπράουν, να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε νωρίτερα ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο σε ψήφους και έδρες θα πρέπει να είναι και το πρώτο που επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι «σέβεται» τη θέση του Κλεγκ και ότι «εάν αποτύχουν οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Κάμερον και του κ. Κλεγκ… θα ήμουν έτοιμος να συζητήσω με τον κ. Κλεγκ τα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνησουμε». Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εκλογικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, υποστηρίζοντας ότι έχει έτοιμη πρόταση νόμου.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία "ισχυρή, σταθερή και αποφασιστική κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι η κατάσταση απαιτεί από τα κόμματα να μην επιδοθούν σε πολιτικούς τακτικισμούς. Ευχαρίστησε παράλληλα τον Κλεγκ για τη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η προσφορά του για συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα επιτρέψει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να εφαρμόσουν πολλά από τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να σχηματιστεί γρήγορα η επόμενη κυβέρνηση, ενώ σχετικά με το αίτημα της εκλογικής μεταρρύθμισης, δήλωσε έτοιμος να συστήσει διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή