Βρετανία: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Σάββατο, 08 Μαΐου 2010 12:14
REUTERS/LUKE MACGREGOR

A- A A+

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ θα επιχειρήσει να αποσπάσει από τους βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία με τους Συντηρητικούς, καθώς παραμένει αβέβαιο ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα δύο μέρες μετά τις εκλογές.

Την Παρασκευή ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέβιντ Κάμερον προσέγγισε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, απευθύοντάς τους δημόσια πρόταση για την έναρξη συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία αποδέχθηκε ο Κλεγκ.

Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της Πέμπτης αλλά δε διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.

Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις.

Παράγοντες των αγορών, που ήδη χαρακτηρίζονται ανάστατες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για την "ταχεία και αποφασιστική" μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

Η στερλίνα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία. Ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε πρόσκληση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες χθες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι θα εξετάσει μια «συμφωνία» μαζί τους.

Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος --οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009--, στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Παρασκεή, ο Κάμερον δήλωσε ότι επιθυμεί να κάνει μία «μεγάλη,ανοιχτή και ευρεία προσφορά» στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Αποχωρώντας από τις χθεσινές συνομιλίες με στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Ουίλιαμ Χέιγκ των Συντηρητικών δήλωσε: «Είχαμε μία πρώτη συνάντηση. Μόνο αυτό μπορούμε να πούμε προς το παρόν».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν 306 έδρες (και 36,1% των ψήφων), λιγότερες από τις 326 που απαιτούνταν για την αυτοδυναμία, οι Εργατικοί 258 (29,1%) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 57 (23%).

Οι κανόνες επιτρέπουν στον εν ενεργεία πρωθυπουργό, που είναι ο Γκόρντον Μπράουν, να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε νωρίτερα ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο σε ψήφους και έδρες θα πρέπει να είναι και το πρώτο που επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι «σέβεται» τη θέση του Κλεγκ και ότι «εάν αποτύχουν οι συζητήσεις μεταξύ του κ. Κάμερον και του κ. Κλεγκ… θα ήμουν έτοιμος να συζητήσω με τον κ. Κλεγκ τα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνησουμε». Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εκλογικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, υποστηρίζοντας ότι έχει έτοιμη πρόταση νόμου.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία "ισχυρή, σταθερή και αποφασιστική κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι η κατάσταση απαιτεί από τα κόμματα να μην επιδοθούν σε πολιτικούς τακτικισμούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή