Προβλήματα στις αερομεταφορές από την ηφαιστειακή τέφρα

Κυριακή, 09 Μαΐου 2010 11:46
UPD:13:47

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο ενός τμήματος του εναέριου χώρου στη βόρεια Ιταλία και από ώρα 09:00 μέχρι 15:00, ώρα Ελλάδας. Ακυρώσεις πτήσεων από και προς αεροδρόμια της Πορτογαλίας, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και αεροδρόμια της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας.

A- A A+

Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της βόρειας Ιταλίας εξαιτίας της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Ακυρώσεις πτήσεων από και προς αεροδρόμια της Πορτογαλίας, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και αεροδρόμια της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο ενός τμήματος του εναέριου χώρου στη βόρεια Ιταλία και από ώρα 09:00 μέχρι 15:00, ώρα Ελλάδας. Το υπουργείο Μεταφορών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac αναφέρει ότι το κλείσιμο αφορά τμήμα της χώρας στο οποίο βρίσκονται τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου. Αντίθετα δεν αφορά τα αεροδρόμια της Βενετίας, της Τεργέστης και του Ρίμινι.

Η Enac διευκρινίζει ότι έλαβε την απόφαση με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Eurocontrol που έκανε λόγο για παρουσία ηφαιστειακής τέφρας "ασύμβατης με τις παραμέτρους ασφαλείας που έχουν καθορίσει οι κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών".

Παράλληλα, όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο στη βόρεια Πορτογαλία ανεστάλησαν σήμερα μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας ξαιτίας. Από χθες το βράδυ η εταιρεία των Αζορών SATA ανακοίνωση την ακύρωση τουλάχιστον μέχρι τις 15:00,ώρα Ελλάδας σήμερα, όλων των πτήσεων από και προς το πορτογαλικό αρχιπέλαγος 1.500 χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας.

Στην Ισπανία, αρκετά αεροδρόμια επαναλειτούργησαν σήμερα αφού χθες είχαν κλείσει προληπτικά. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι μόνο τρία αεροδρόμια παραμένουν κλειστά στην βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, σε Σαντιάγο, Λα Κορούνια και Βίγκο αλλά είναι πιθανό να ανοίξουν εντός της ημέρας.

Χθες έκλεισαν συνολικά 19 αεροδρόμια με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε περίπου 400.000 ταξιδιώτες.

Η ισπανική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι το νέφος κατευθύνεται προς την νότια Γαλλία και την βόρεια Ιταλία, παρότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ο εναέριος χώρος της Ισπανίας ενδέχεται να εντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα την άλλη εβδομάδα, ανάλογα με την πορεία του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσίας της Βρετανίας έχει επίσης προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και στα βρετανικά αεροδρόμια. Έξι αεροδρόμια στη Σκωτία παραμένουν κλειστά μέχρι το απόγευμα.

Η Ιρλανδία αναμένει να επιβάλει περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια που βρίσκονται στα δυτικά εντός της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, περίπου 20 πτήσεις, κυρίως της βρετανικής εταιρείας EasyJet, ακυρώθηκαν από και προς το γαλλικό αεροδρόμιο της Νίκαιας, τρεις ημέρες πριν την έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή