Βρετανία: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Κυριακή, 09 Μαΐου 2010 15:54
A- A A+

«Σε καλό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης που δεν επιτρέπει την αυτοδυναμία.

Οι Τόρις κέρδισαν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις εκλογές της Πέμπτης, χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αναζητούν τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προκειμένουν να βάλουν τέλος σε 13 χρόνια εξουσίας από τους Εργατικούς.

Ο Γκόρντον Μπράουν παραμένει πρωθυπουργός μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση, ενώ έχει δηλώσει πρόθυμος να επιχειρήσει συμμαχία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αν δεν καταλήξουν πουθενά οι συνομιλίες τους με τους Συντηρητικούς.

«Το κλίμα είναι καλό, υπάρχει θέληση για προσπάθεια και για συμφωνία για το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Τόρις σε θέματα παιδείας Μάικλ Γκόουβ.

Ερωτηθείς από το BBC αν θα ήταν έτοιμος να αφήσει την ευκαιρία να γίνει υπουργός προκειμένου να αναλάβει ένας Φιλελεύθερος Δημοκράτης εάν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Γκόουβ απάντησε θετικά.

O ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι, όπως μία κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κάποια σημαντικά ζητήματα, ένας πιο επίσημος συνασπισμός με καταμερισμό των υπουργικών θέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, ή κάτι ανάμεσα στα δύο.

Εκπρόσωπος των Τόρις επισήμανε ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, καθώς η ενημέρωση των βουλευτών των Συντηρητικών έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα μπορούσε να αναλάβει γρήγορα δράση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Το Σάββατο ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη του κόμματός του σχετικά με μία πιθανή συνεργασία με τους Τόρις. Πολλοί στο κόμμα του εκφράζουν σκεπτικισμό για μία συμφωνία με τους Συντηρητικούς, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η στάση προς της ΕΕ, η μετανάστευση και η οικονομική ανάκαμψη.

Βασικό «αγκάθι» η εκλογική μεταρρύθμιση, σημαία των Φιλελέυθερων Δημοκρατών και ζήτημα που βρίσκει κάθετα αντίθετους πολλούς Συντηρητικούς. Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Βρετανών επιθυμούν ένα πιο αναλογικό σύστημα. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1813551

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή