Βρετανία: «Ετοιμο το πλαίσιο συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης»

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 16:16
UPD:16:20
REUTERS/TOBY MELVILLE

A- A A+

Σε πλαίσιο συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, όπως μεταδίδει το Sky News.

Χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές του, το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει ότι οι διαπραγματευτές από τα δύο κόμματα θα παρουσιάσουν την πρόταση στα μέλη τους.

Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ. Επισήμως, στελέχη των δύο κομμάτων αρκέστηκαν να μιλήσουν για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες τους, χωρίς όμως να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις κομματικών στελεχών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην οικονομική ανάκαμψη και την ανάγκη συρρίκνωσης του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας.

«Σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο», δήλωσε σήμερα ο Ουίλιαμ Χαγκ, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Τόρις και επικεφαλής της διαπραγματευτικής τους ομάδας. «Θα αναφερθούμε στον Ντέιβιντ Κάμερον και θα έχουμε συναντήσεις με τους συναδέλφους μας στο κοινοβούλιο», όπως είπε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι τα στελέχη του κόμματός του εργάζονται εντατικά για να «αποσαφηνίσουν» την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν πιστεύω ότι μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας είναι καλό πράγμα, για τον λόγο αυτόν επιδιώκουμε να φθάσουμε σε μία απόφαση το συντομότερο δυνατόν... αλλά πιστεύω ότι όλοι πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι είναι καλύτερα να φθάσουμε σε μία καλή απόφαση παρά να βιαστούμε σε κάτι που δεν θα άντεχε τη δοκιμασία του χρόνου», πρόσθεσε ο Νικ Κλεγκ.

Σύμφωνα με πηγή του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο ηγέτης τους και ο ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον είχαν σήμερα το πρωί «θετική και εποικοδομητική» τηλεφωνική συνομιλία.

Ο Γκόρντον Μπράουν παραμένει πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε μία συμφωνία του κόμματος του με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν το ρόλο ρυθμιστή καθώς κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την επομένη των εκλογών δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Όπως μεταδίδει το BBC, η διαπραγματευτική ομάδα του Νικ Κλεγκ συναντήθηκε μυστικά με κορυφαία στελέχη των Εργατικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πολλοί είχαν εκφράσει φόβους ότι η στερλίνα [GBP=X] και το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα παρουσίαζαν πτώση σήμερα αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το άνοιγμα των αγορών, ωστόσο στο άνοιγμα ο FTSE ανέβηκε 4%, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη συμφωνία της ΕΕ για την αποτροπή εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή