Υπέρ στενότερων δεσμών ΕΕ - Τουρκίας ο Σιράκ

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 17:25
A- A A+

Υπέρ της σύναψης στενότερων δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ σε συνέντευξή του, μερικές ώρες πριν από την άφιξή του στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη.

«Μία από τις προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα της ηπείρου, είναι, σύμφωνα με την αίσθηση που έχω, να καταστούν οι δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πιο στενοί», δηλώνει ο Σιράκ στην τουρκική εφημερίδα Posta.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υπενθυμίζει ότι το 2004, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είχε την πεποίθηση ότι ήταν «προς το συμφέρον της Ευρώπης να κάνει τις διαπραγματεύσεις αυτές ώστε ένα ακόμη πιο μεγάλο σύνολο να μπορεί να επιβληθεί στο οικονομικό και το πολιτικό επίπεδο».

«Εναπόκειται στην Τουρκία να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα της ΕΕ τα οποία είναι, το γνωρίζω, απαιτητικά», προσθέτει και σημειώνει ότι «η Τουρκία υποβάλλεται ακριβώς στους ίδιους όρους, όπως όλες οι άλλες υποψήφιες χώρες».

Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι ή ειδικοί όροι για την Τουρκία», καθώς και ότι η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, αλλά στο γεγονός ότι έχει ένα ιδιαίτερο βάρος ως χώρα.

«Το πραγματικό ζήτημα αφορά κυρίως το μέγεθος της Τουρκίας, το σημαντικό πληθυσμό της, με μια λέξη, τις διαστάσεις της, και όλα όσα θα σήμαινε η ένταξή της στην ΕΕ», καταλήγει ο κ. Σιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή