Παραιτείται από την ηγεσία των Εργατικών ο Μπράουν

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 19:15
UPD:11/05/2010 00:23

A- A A+

Tην πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού κόμματος ανακοίνωσε ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την έλλειψη αυτοδυναμίας στις βουλευτικές εκλογές.

Η παρουσία του Μπράουν στην ηγεσία του κόμματος θεωρείτο εμπόδιο για ενδεχόμενη συνεργασία των Εργατικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν καταστεί ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, μετά τη νίκη των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.

Οι τελευταίοι απάντησαν στην ενέργεια του Μπράουν με μια «τελική πρόταση» προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, καλώντας τους να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Πιο αναλυτικά, ο Μπράουν στις δηλώσεις του ζήτησε ο διάδοχός του να αναλάβει τη θέση του έως το Σεπτέμβριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Εξηγώντας την απόφασή του, σημείωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια κριτική για εκείνον. Πρόσθεσε πάντως πως δεν πρόκεται να συμμετάσχει στη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, επισημαίνοντας πως δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο.

Επίσης, γνωστοποίησε πως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιθυμούν να έχουν επίσημες συνομιλίες με τους Εργατικούς σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ μόλις με ενημέρωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του, που ξεκίνησαν με τους Συντηρητικούς και τώρα επιθυμεί να έχει επίσημες συνομιλίες και με το Εργατικό Κόμμα» ανέφερε.

Θετική ήταν η αντίδραση του Κλεγκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόθεση παραίτησης του Μπράουν «σημαντικό στοιχείο» στις διαπραγματεύσεις με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης: «Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε μια ήπια μετάβαση προς μια σταθερή κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κλεγκ είχε δηλώσει πως θεωρεί την αποχώρηση του κ. Μπράουν από την ηγεσία των Εργατικών προϋπόθεση για κάθε πιθανή συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς.

Πριν την ανακοίνωση της έναρξης συζητήσεων με τους Εργατικούς, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς.

Οι τελευταίοι, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μπράουν, σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, υπέβαλαν πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή