Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον

Κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 22:46
UPD:12/05/2010 10:20

A- A A+

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την παραίτηση του Γκόρντον Μπράουν από το αξίωμα, με την οποία έκλεισε μια περίοδος 13 χρόνων διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Εργατικούς.

Ο 43χρονος Κάμερον έλαβε και επίσημα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στην ακρόαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον συνόδευσε η σύζυγός του Σαμάνθα που είναι έγκυος 4 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των Συντηρητικών κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε», πρόσθεσε.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Κάμερον, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κάμερον, «συμφωνήθηκε πέντε θέσεις στην κυβέρνηση να πληρωθούν από μέλη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης που θα καταλάβει ο Νικ Κλεγκ».

Ο Κάμερον, πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Βρετανίας.

Συγχαρητήρια Ομπάμα, Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Βρετανό πρωθυπουργό, τον οποίο και συνεχάρη για τα νέα καθήκοντά του, είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Σε δήλωσή του μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο κ. Ομπάμα γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το στενότερο φίλο και σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Επαναλαμβάνω τη βαθιά και προσωπική μου δέσμευση στην ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας-δεσμός που υπάρχει επί γενιές και πέρα από κομματικές γραμμές, και αυτό είναι ουσιαστικό για την ασφάλεια και την ευημερία των δύο χωρών μας και του κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον είχε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να τον συγχαρεί.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα. Η κ. Μέρκελ κάλεσε κι εκείνη με τη σειρά της το Βρετανό πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Γερμανία το συντομότερο δυνατό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή