Βρετανία: Aποκαλυπτήρια για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 15:46
UPD:17:51
A- A A+

Τη σύνθεσή της και τις βασικές γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η πολιτική της αποκαλύπτει η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία από το 1945, με βασικό στόχο τη μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών, ο στενός συνεργάτης του Κάμερον Τζορτζ Όζμπορν το υπουργείο Οικονομικών, ο πρώην αρχηγός των Τόρις Ουίλιαμ Χέιγκ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κεν Κλαρκ το υπουργείο Δικαιοσύνης, η επίσης Συντηρητική Τερέζα Μέι το υπουργείο Εσωτερικών, Λάιαμ Φοξ το υπουργείο ¶μυνας και ο Βινς Κέιμπλ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το υπουργείο Επιχειρήσεων.

Η χθεσινή συμφωνία για συνεργασία μεταξύ της παράταξής του και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που βάζει τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Εργατικούς.

«Καμία κυβέρνηση στη σύγχρονη εποχή δεν είχε κληρονομήσει τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νικ Κλέγκ.

Ο νέος πρωθυπουργός παραδέσθηκε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θεώρησαν όμως ότι δεν ήταν ικανοποιητική λύση.

«Νομίζω ότι ακολουθήσαμε τον πιο δύσκολο δρόμο, αλλά και τον δρόμο που αξίζει πιο πολύ τον κόπο», συμπλήρωσε.

Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν επίσης ότι θα ετοιμάσουν σύντομα νομοθεσία για τη θέσπιση σταθερής πενταετούς θητείας για το κοινοβούλιο. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιλέξει εκείνη την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών εντός μία πενταετίας.

Χθες, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός, ο Κάμερον επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολο έργο. Μία κυβέρνηση συνασπισμού θα δημιουργήσει κάθε είδους προκλήσεις. Αλλά πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να παρέχουμε την ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται αυτή η χώρα», δήλωσε χθες ο Κάμερον στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

Ο 43χρονος Κάμερον, πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Βρετανίας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που θα μοιραστούν την εξουσία Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

«Φυσικά και θα υπάρξουν προβλήματα, φυσικά και θα υπάρξουν δυσλειτουργίες. Αλλά θα κάνω πάντα ό,τι μπορώ για να αποδείξω ότι η νέα πολιτική δεν είναι απλώς δυνατή, είναι και καλύτερη», δήλωσε ο Κλεγκ.

Όπως αποκάλυψε ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, «θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση στη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιήσουμε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, την παιδεία και την πρόνοια».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Oυίλιαμ Χέιγκ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές εντός τους συνασπισμού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ούτε στην αποστροφή για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Η στάση απέναντι στην ΕΕ ήταν ένα από τα «αγκάθια» στη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι φιλοευρωπαίοι και οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, αναμένεται να αναλάβει δέσμευση για την υποβολή σε δημοψήφισμα οποιασδήποτε νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που μεταθέτει εξουσίες στις Βρυξέλλες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται να μην προωθήσουν την είσοδο στο ευρώ για όσο διαρκέσει αυτό το κοινοβούλιο (συμβιβασμοί που απέσπασαν οι Συντηρητικοί). Από την πλευρά τους, οι Συντηρητικοί υποχώρησαν στο χρόνιο αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή