Βρετανία: Περικοπές 5% στις αμοιβές των υπουργών

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 18:05

Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

A- A A+

Την περικοπή των αμοιβών τους κατά 5% συμφώνησαν τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας κατά την πρώτη τους συνεδρίαση σήμερα, σε μία συμβολική κίνηση ενώ ετοιμάζονται σκληρά μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ συνεχίζουν οι διορισμοί υφυπουργών στην ιστορική κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο μισθός του πρωθυπουργού θα μειωθεί στις 142.500 στερλίνες το χρόνο από 150.000, ενώ οι κορυφαίοι υπουργοί θα πληρώνονται περίπου 135.000.

Υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν έτσι περίπου τρία εκατομμύρια στερλίνες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το έλλειμμά ύψους 163 δισεκατομμυρίων στερλινών.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να έχει έτοιμο προς ψήφιση έκτακτο προϋπολογισμό εντός 50 ημερών, με στόχο τη μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας της κατάστασης και ειλικρινά αν δεν αποκτήσουμε αξιόπιστο πρόγραμμα για να μειώσουμε το έλλειμμα… δεν θα έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών ούτε της χώρας», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ.

Σύντομα αναμένεται νομοθεσία για τη θέσπιση φόρου στις τράπεζες, η σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τη δυνατότητα διαχωρισμού των τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές και η ισχυροποίηση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Αγγλίας. Αναλυτές αναμένουν ακόμα αύξηση του ΦΠΑ.

Επίσης, αναμένεται νομοθεσία που θα θεσπίσει σταθερή πενταετή θητεία για το κοινοβούλιο, εκτός από την περίπτωση που τουλάχιστον το 55% των βουλευτών ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή