Εκρηξη βόμβας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 13:35
UPD:17:37

A- A A+

Iσχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 13:26 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 60χρονου δικαστικού επιμελητή στο πόδι.

Ο 60χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», καθώς έφερε βαθιά τραύματα από θραύσματα στην ποδοκνημική.

«Η έκρηξη ήταν τρομακτική. Συνταράχτηκε όλο το κτήριο. Ο κόσμος φώναζε πανικόβλητος. Την ώρα της έκρηξης δεν είχε εκκενωθεί πλήρως το μέγαρο», δήλωσε ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης που ήταν παρών τη στιγμή της έκρηξης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια, ενώ της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ένα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ένα στο ρ/σ «Αλτερ».

O εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου και αμέσως μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ο χώρος εκκενώθηκε.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο εσωτερικού του κτηρίου. Οι γύρω δρόμοι και η οδός Τσιμισκή αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα ως τις 3 το μεσημέρι να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πυροτεχνουργοί, εξάλλου, πραγματοποίησαν έρευνες, καθώς υπήρχαν φόβοι για την τοποθέτηση και δεύτερης βόμβας. Στο σημείο έσπευσαν και άντρες της Αντιτρομοκρατικής.

Στο δικαστικό μέγαρο μετέβη και ο υπουργός Διακαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημερώθηκε για το συμβάν από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανόλη Λαμτζίδη.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της και δηλώνοντας ότι αυτού του είδους οι ενέργειες φανερώνουν εγκληματική βούληση και κοινωνική αναλγησία.

Τονίζει δε ότι «οι συντεταγμένοι φορείς της πολιτείας και ειδικότερα η Δικαιοσύνη, δεν κάμπτονται από τέτοιου είδους ενέργειες, αντίθετα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της εγκληματικότητας και της τυφλής βίας» και ζητά από την Πολιτεία μέτρα ασφάλειας και φύλαξης όλων των δικαστικών μεγάρων.

Με αφορμή τόσο την έκρηξη στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όσο και την έκρηξη στις φυλακές Κορυδαλλού, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «ενέργειες όπως η χθεσινή και η σημερινή είναι εγκληματικές και δεν χωρούν στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Τόνισε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ιδεολογικού μανδύα είχε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει πια» και σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική Πολιτεία καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ελληνική πολιτεία δείχνει, ευτυχώς, ότι βρίσκει ξανά τον βηματισμό της», υπενθυμίζοντας ότι «πριν από λίγο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν και τα μέλη μιας μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης, μιας κεντρικής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Εκτίμησε δε ότι «όλα αυτά που γίνονται είναι περιφερειακά» και πρόσθεσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία δείχνει πλέον την επιχειρησιακή της ετοιμότητα με την καθοδήγηση της πολιτικής της ηγεσίας έτσι ώστε να μπορέσει να φέρει σε πέρας όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες οι οποίες βάλλουν κατά της κοινωνικής ειρήνης και δυστυχώς πολλές φόρες κατά της ζωής των ίδιων των πολιτών».

Εκ μέρους της ΝΔ ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως «αποδεικνύεται ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αρκούν μεμονωμένες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Και οι βόμβες και οι μολότωφ και οτιδήποτε άλλο τροφοδοτεί το χάος θα πολλαπλασιάζονται προϊόντος του χρόνου», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης με αφορμή τη νέα βομβιστική επίθεση.

«Κάποιοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή των πάντων…, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή