Τους «Πυρήνες» υποπτεύεται η Αστυνομία

12 κιλά εκρηκτικής ύλης περιείχε ο μηχανισμός
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 10:17
UPD:14:50

Ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περίπου 12 κιλά εκρηκτικής ύλης και είχε τοποθετηθεί σε μικρή απόσταση από τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών μέσα σε σάκο ταξιδίου.

A- A A+

Την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» υποπτεύονται στην Αστυνομία ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στη Γρηγορίου Λαμπράκη, εξωτερικά των φυλακών Κορυδαλλού. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη σημερινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περίπου 12 κιλά εκρηκτικής ύλης και είχε τοποθετηθεί σε μικρή απόσταση από τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών μέσα σε σάκο ταξιδίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν συμβολικός, δεδομένου ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται κάποιοι από τους συλληφθέντες της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και θεωρείται πιθανόν, οι δράστες να ήθελαν να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι το «αντάρτικο πόλης» παραμένει ενεργό.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 22:12 και ακούστηκε σε πολύ μεγάλη απόσταση, τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι από θραύσματα τζαμιών μία γυναίκα, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα μέσα στο διαμέρισμά της, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα και πολυκατοικίες της περιοχής. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 21.50 σε ΜΜΕ.

Ο άγνωστος, που προειδοποίησε, τηλεφώνησε στο «Alter» και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», μέσα τα οποία επιλέγει συνήθως η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», και έδωσε ακριβείς οδηγίες για αποκλεισμό της περιοχής και εκκένωση κτηρίων. Το ίδιο είχε γίνει στην έκρηξη, που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Σωκράτους, καθώς και έξω από το κτήριο της Διευθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

Ν.Πειραιά: Στο προσκήνιο και πάλι η ανάγκη απομάκρυνσης των φυλακών

«Η βομβιστική επίθεση στις Φυλακές του Κορυδαλλού έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά των έκνομων δραστηριοτήτων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή και τα οποία θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ακεραιότητα των πολιτών, σπέρνοντας το φόβο και τη κοινωνική ανασφάλεια», σχολίασε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα έρχεται να υπενθυμίσει στην Κεντρική Διοίκηση την υποχρέωσή της να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τον προγραμματισμό και τις ενέργειες απομάκρυνσης του συνόλου των εγκαταστάσεων των Φυλακών από την πόλη. Μακριά από τις γειτονιές, τις συνοικίες, τα σχολεία, τους χώρους αθλοπαιδιών, τα σπίτια των πολιτών με τα οποία ως και σήμερα γειτνιάζει». «Φυλακές και πόλη είναι έννοιες αταίριαστες», τόνισε ο κ. Μίχας.

Ετοιμος να συνεχίσει τον αγώνα για την απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό μέχρι την τελική δικαίωση δήλωσε και ο δήμαρχος της περιοχής Σταύρος Κασιμάτης.

«Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων της πόλης δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας που δίνουμε όλοι μαζί επί δεκαετίες για την απομάκρυνση των φυλακών θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι την τελική δικαίωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κασιμάτης συμπλήρωσε ακόμα πως «το ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές αλλά είχαμε μόνο εκτεταμένες καταστροφές στο γύρω χώρο, όχι απλά δεν εφησυχάζει κανέναν αλλά απεναντίας φέρνει για πολλοστή φορά την πολιτεία προ των διαχρονικών ευθυνών της για το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της μη απομάκρυνσης και παραμονής των φυλακών στην πόλη μας».

ΝΔ: Δεν αρκούν μεμονωμένες επιτυχίες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας

Την άποψη ότι «η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, ούτε εύκολη υπόθεση είναι, ούτε αρκούν μερικές σημαντικές, αλλά μεμονωμένες επιτυχίες της ΕΛΑΣ για να επιτευχθεί», εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ ο Ν. Δένδιας με αφορμή τη νέα βομβιστική επίθεση.

«Το φαινόμενο είναι σύνθετο, τροφοδοτούμενο πλέον και από το κοινό έγκλημα, αποτελώντας πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών και το δημοκρατικό μας πολίτευμα», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή