Συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Βραζιλίας για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 09:40
UPD:10:55
REUTERS/MORTEZA NIKOUBAZL

A- A A+

Συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων υπέγραψαν στην Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας. Όπως διευκρινίστηκε, η ανταλλαγή θα γίνει στην Τουρκία.

Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο σε αντάλλαγμα πυρηνικά καύσιμα για ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

«Η ανταλλαγή θα γίνει στην Τουρκία», διευκρίνισε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Θα ενημερώσουμε μέσα στην εβδομάδα της Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα που θα ανταλλαγεί είναι 1.200 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου κατά 3,5%».

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, το ιρανικό ουράνιο αναμένεται στην Τουρκία μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της συμφωνίας.

«Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την ανταλλαγή καυσίμων, ήρθε η ώρα για τις έξι δυνάμεις να αρχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν που θα βασίζονται στην ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κάνοντας έκκληση για διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών.

Σε μια πρώτη αντίδραση για τη συμφωνία, υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος -ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- υποστήριξε πως το Ιράν παραπλάνησε την Τουρκία και τη Βραζιλία προσποιούμενο ότι αποδέχεται μία συμφωνία για τον εμπλουτισμό μέρος του ιρανικού ουρανίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Ιρανοί έχουν και στο παρελθόν προσποιηθεί ότι αποδέχονται μία τέτοια διαδικασία, προκειμένου να μειώσουν την πίεση και τον κίνδυνο επιβολής αυστηρότερων διεθνών κυρώσεων, και στη συνέχεια αρνήθηκαν να πράξουν τα συμφωνηθέντα».

Δεν υπάρχει λόγος νέων κυρώσεων στο Ιράν, λέει η Αγκυρα

«Η συμφωνία ανταλλαγής που υπέγραψε το Ιράν, δείχνει ότι η Τεχεράνη θέλει να υιοθετήσει μία εποικοδομητική προσέγγιση... Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για νέες κυρώσεις και πιέσεις», εκτίμησε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή