Γερμανία: Και η ¶νω Βουλή ενέκρινε το πακέτο στήριξης του ευρώ

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 17:01
UPD:17:31
A- A A+

Η ¶νω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, ενέκρινε το νόμο που επιτρέπει στη Γερμανία να συμβάλει στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία του ευρώ.

Η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια, συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη θέση. Νωρίτερα το νομοσχέδιο είχε υιοθετηθεί από την Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή, και τώρα απομένει να το υπογράψει ο πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ για να γίνει νόμος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υπενθυμίσει νωρίτερα στους βουλευτές ότι έχουν «κοινή ευθύνη για το ευρώ» και τους κάλεσε να επικυρώσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, υποσχόμενος ότι θα επιδιώξει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Η υπεράσπιση του νομίσματός μας είναι ευθύνη όλων μας», δήλωσε ο Σόιμπλε.

«Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί μόνο όταν [το σχέδιο] ψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι: «Είναι μία πραγματικότητα, οι αγορές κοιτάζουν περισσότερο τη Γερμανία, παρά την Ελλάδα ή τη Μάλτα».

Την Τετάρτη, η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν το πακέτο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν χαθεί το ευρώ, θα χαθεί η Ευρώπη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή