Εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 13:55

A- A A+

Ο ηγέτης της Βόρειας Κοράς Κιμ Γιονγκ-Ιλ φέρεται να προειδοποίησε το στρατό της χώρας του ότι μπορεί να υπάρξει πόλεμος, στην περίπτωση που επιτεθεί η Νότια Κορέα.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν «χτυπήσει κόκκινο» μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας για την οποία κατηγορείται η Πιονγκγιάνγκ.

Θα υπάρξει πόλεμος;

Οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξει πόλεμος, τουλάχιστον για όσο η Νότια Κορέα δεν επιτίθεται πρώτη.

Ο απαρχαιωμένος στρατιωτικός εξοπλισμός της Βόρειας Κορέας σημαίνει σίγουρη και γρήγορη ήττα σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου και η Πιονγκγιάνγκ γνωρίζει καλά τη μειονεκτική της θέση.

Η Νότια Κορέα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει στρατιωτικά στη βύθιση της κορβέτας της, που στοίχισε τη ζωή σε 46 ναυτικούς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λι Μιουνγκ-μπακ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι να δράσει μονομερώς.

Αποκλείεται δηλαδή η περίπτωση σύρραξης;

Όχι. Καθώς ανεβαίνουν οι τόνοι σε επίπεδο δηλώσεων, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος συγκρούσεων που μπορεί να εξελιχθούν σε ευρύτερη σύρραξη.

Ο πρόεδρος Λι ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι η Σεούλ θα ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα αν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέα πρόκληση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βορά.

Και οι δύο πλευρές έχουν αποφύγει να φανούν επιθετικές, τονίζοντας ότι θα πολεμήσουν μόνο αν η άλλη πλευρά επιτεθεί πρώτη.

Τι προσπαθεί να επιτύχει ο Κιμ Γιονγκ-ιλ;

Σύμφωνα με αναλυτές, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας συχνά ανεβάζει του τόνους προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Η επίθεση με την τορπίλη που οδήγησε στη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας πιθανότατα ήταν άμεση διαταγή του Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επισημαίνει ότι βασικός λόγος για την επίθεση του Βορά ήταν η ταπείνωση της Πιονγκγιάνγκ σε μία ναυτική συμπλοκή τον περασμένο Νοέμβριο. Ισχυρίζεται επίσης ότι αναζητά να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών της από τη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση της χώρας μετά την νομισματική ανατίμηση στα τέλη του περασμένου έτους.

Η διακοπή της βοήθειας από το Νότο από το 2008 έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι κυρώσεις που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά την πυρηνική δοκιμή πέρυσι.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους επενδυτές;

Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι εντάσεις δεν θα οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση, καθώς πιστεύουν ότι η Σεούλ δεν θα διακινδυνεύσει πλήγμα στη δική της οικονομία.

Στη Νότια Κορέα, ούτε οι πυρηνικές δοκιμές δεν καταφέρνουν να κλονίσουν τις αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν συνηθίσει στις απειλές του Βορά.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες για έκκληση του Κιμ Γιονγκ-ιλ για πολεμική ετοιμότητα προκάλεσαν αναστάτωση, με το νοτιοκορεατικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά 10μήνου, αναγκάζοντας τις αρχές να παρέμβουν για να το στηρίξουν.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή