Η Β. Κορέα διακόπτει κάθε σχέση με τη Ν. Κορέα

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 17:12
UPD:21:34

Οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας κλιμακώνονται μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για τη βύθιση του πολεμικού της πλοίου Cheonan στα τέλη Μαρτίου.

A- A A+

Tη διακοπή όλων των σχέσεων με τη Νότια Κορέα αποφάσισε σήμερα η Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο την Εθνική Επιτροπή Επανένωσης.

Οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας κλιμακώνονται μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για τη βύθιση του πολεμικού της πλοίου Cheonan στα τέλη Μαρτίου.

Νωρίτερα σήμερα η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση, αν η Σεούλ «συνεχίσει να παραβιάζει τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα», ανοικτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ιλ φέρεται να έθεσε το στρατό της σε πολεμική ετοιμότητα στην περίπτωση επίθεσης από τη Νότια Κορέα.

«Δεν ελπίζουμε σε πόλεμο αλλά αν η Νότια Κορέα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, προσπαθήσει να μας επιτεθεί, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ μας έχει διατάξει να ολοκληρώσουμε το έργο της ενοποίησης που έμεινε ανολοκλήρωτο κατά τη διάρκεια του (κορεατικού) πολέμου», αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα που επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap. Όπως προέκυψε στη συνέχεια πάντως, τα σχόλια έγιναν στις 20 Μαΐου, πριν η Νότια Κορέα ανακοινώσει σειρά μέτρων σε βάρος του Βορά, λόγω της βύθισης της κορβέτας της, που στοίχισε τη ζωή σε 46 ναυτικούς.

Χθες, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε εμπορική δραστηριότητα με την Πιονγκγιάνγκ, ενώ τα εμπορικά της πλοία δεν θα πλέουν σε βορειοκορεατικά ύδατα.

Αντίθετες στη διακοπή των σχέσεων οι ΗΠΑ

Η σημερινή απόφαση της Βορείου Κορέας να διακόψει κάθε σχέση με τη Νότιο γείτονά της είναι «παράξενη» και αντιβαίνει προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον του λαού της, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι.

«Η Νότιος Κορέα είναι μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στον κόσμο. Η Βόρειος Κορέα είναι μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες ακόμη και με δική της παραδοχή. Η Βόρειος Κορέα είναι ανίκανη να φροντίσει τους πολίτες της, είναι ανίκανη να θρέψει τους πολίτες της», τόνισε ο κ. Κρόουλι.

«Δεν μπορώ να φαντασθώ ένα μέτρο που να είναι πιο αλυσιτελές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα συμφέροντα της Βορείου Κορέας από την διακοπή των περαιτέρω σχέσεων με τη Νότιο Κορέα», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή