ΗΠΑ: Προς νέα κατεύθυνση η εξωτερική πολιτική Ομπάμα

Αποχώρηση από το «δόγμα Μπους» για μονομερή δράση και προληπτικές επιθέσεις
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 18:10
UPD:18:17

A- A A+

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναζητήσουν διεθνή στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα, σύμφωνα με περίληψη του εγγράφου για την Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών και θα διευκρινίζει τους στόχους της πολιτικής εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η γραμμή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής του Τζορτζ Μπους, που υπαγόρευε μονομερή δράση και προληπτικές επιθέσεις, εφόσον κρίνονταν απαραίτητες.

Η περίληψη του εγγράφου, που διέρρευσε στο Associated Press, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή, αλλά να αναζητήσουν και άλλα είδη δύναμης.

Θα είναι το πρώτο αντίστοιχο έγγραφο που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση Ομπάμα. Η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Μπους το 2002 είχε αναπτύξει το δόγμα των προληπτικών πολέμων, εφαρμογή της οποίας ήταν και η εισβολή στο Ιράκ το 2003. Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να απομακρυνθεί από τη γραμμή αυτή.

Η περίληψη αναφέρει ότι βασική προτεραιότητα της πολιτικής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ είναι η ασφάλεια των Αμερικανών και ότι η στρατηγική για έναν πιο ειρηνικό κόσμο πρέπει να ξεκινούν από το εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι στόχοι στο πεδίο αυτό «πρέπει να αντανακλούν τις οικουμενικές αξίες που πρέσβευαν οι ΗΠΑ από την ίδρυσή τους», όπως επισημαίνει το έγγραφο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή