Ανταλλαγή πυρών στη Βουλή για τον «Καλλικράτη»

«Μπλόκα» σε Ε.Ο. και λιμάνια
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 12:37
UPD:19:06

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στο ν/σχ δεν τηρήθηκε το κριτήριο διατήρησης των ιστορικών δήμων, στην περίπτωση του Μυστρά και της Βεργίνας.

A- A A+

Τη δέσμευση της ΝΔ να αλλάξει το σχέδιο «Καλλικράτης» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για στρεβλή μεταρρύθμιση, στην οποία «οργίασε και η κομματική κοπτοραπτική».

«Τα ακούσατε σε πολύ υψηλά τεσιμπέλ χθες από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις χθεσινές ενστάσεις που προέβαλε ο κ. Πετσάλνικος σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», είναι ένα μοναδικό μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιους είδους διοικητική μεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στο ν/σχ δεν τηρήθηκε το κριτήριο διατήρησης των ιστορικών δήμων, στην περίπτωση του Μυστρά και της Βεργίνας και γενικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια συνενώσεων, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό».

Στη συνέχεια, μίλησε για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον «Καλλικράτη», που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του «Καποδίστρια».

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε, τέλος, ότι όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία «θα κάνει στην πραγματικότητα και με υγιείς και βιώσιμους όρους, αυτό που σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει στα χαρτιά και προωθεί με τον πιο στρεβλό τρόπο».

«Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

Γ. Ραγκούσης: Εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο κ. Σαμαράς

«Είναι για τη χώρα πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα να στηρίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σειρά από αιτιάσεις, όχι σε πλημμελή γνώση, όχι σε επιμέρους ανακρίβειες, αλλά σε αναφορές που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα πως και «ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνει κανείς χωρίς φρένα έχει τα όριά του» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα ``όχι`` στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ομιλία Γ. Ραγκούση στο Σ/Ν για τον «Καλλικράτη»

Ακούστε την ομιλία του Γ. Ραγκούση

Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

«Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο Καλλικράτης δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

Αναφερόμενος στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτήρισε ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του «Καλλικράτη».

«Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά ανατροπή στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Παρέμβαση Φ. Πετσάλνικου

Οι αναφορές του κ. Σαμαρά στη χθεσινή διαφωνία του Φίλιππου Πετσάλνικου με τον Γιώργο Ραγκούση, προκάλεσαν την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως δεν ανέπτυξε «κανένα επιχείρημα για κομματική κοπτοραπτική».

Όπως υποστηρίξε, είπε πως είναι αυτονόητο ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα να υπάρχουν δυσκολίες και ότι «υπάρχουν λίγες έστω περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια προβλήματα, που πρέπει να διορθώσουμε μερικά μικρολάθη».

«Μας ενδιαφέρει όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες να μην εκτίθενται», είπε o ΥΠΕΣ, απευθυνόμενος τόσο στον Αντώνη Σαμαρά όσο και –εμμέσως- στον Φ. Πετσάλνικο.

Γ. Πεταλωτής: Κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία του «Καλλικράτη»

«Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί, κρυμμένος πίσω από τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα, τις πραγματικά ριζικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο, απλά βλέπει το δέντρο χάνοντας το δάσος και η πραγματικότητα θα τον ξεπεράσει», σχολίασε σχετικά με τη σημερινή αντιπαράθεση στη Βολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκεί κρίνεται και η υπευθυνότητα των πολιτικών κομμάτων», πρόσθεσε και κληθείς να σχολιάσει τη διαφωνία Πετσάλνικου – Ραγκούση επί του «Καλλικράτη», τόνισε ότι ακόμα και σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής «δήλωσε ότι ο "Καλλικράτης" είναι ένα άλμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τα εμπρός».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία του «Καλλικράτη», η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει ότι ο Γιάννης Ραγκούσης και οι συνεργάτες του έκαναν μια εξαιρετική δουλειά χωρίς εκπτώσεις.

«Υπήρξε μια σταθερή γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών ώστε το μείζον εγχείρημα αυτό να αποδώσει και να μην υποβαθμιστεί η αξία του από θέματα χωροθέτησης συγκεκριμένων», κατέληξε.

Ν. Κακλαμάνης: Ο «Καλλικράτης» ξέμεινε μόνος

Την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τον «Καλλικράτη», ο οποίος «πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος» ζητά ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1821996 .

«Ο Καλλικράτης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος, αφού ΚΕΔΚΕ, τοπικές κοινωνίες, κοινωνικοί φορείς και το σύνολο της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο…) λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή