Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αιματηρό ισραηλινό ρεσάλτο
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 16:14
UPD:01/06/2010 03:12
REUTERS/CHIP EAST

A- A A+

Εκτάκτως συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς Λωρίδα της Γάζας.

Kατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε πως το Ισραήλ έχει χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση. Τόνισε επίσης πως το Ισραήλ διέπραξε «ένα σοβαρό έγκλημα παραβλέποντας πλήρως όλες τις αξίες που έχουμε θεσπίσει από ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών».

«Είναι μια τεράστια παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σε απλούς όρους αυτό συγκρίνεται με πειρατεία και εγκληματικότητα, δολοφονία εξ ονόματος του κράτους», υπογράμμισε.

Εννέα οι νεκροί

Όπως διευκρινίστηκε από τον ισραηλινό στρατό, συνολικά εννέα ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους από το περιστατικό που συνέβη στα διεθνή ύδατα και προκάλεσε διεθνή καταδίκη. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με επίσημες ισραηλινές πηγές, επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ αρκετές δεκάδες είναι οι τραυματίες στις τάξεις των ακτιβιστών.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση του στρατού, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες του δέχθηκαν επίθεση με πυροβολισμούς και άλλα όπλα, ενώ οι ακτιβιστές λένε πως τα ισραηλινά στρατεύματα μπήκαν στα πλοία πυροβολώντας.

Σώοι όλοι οι Έλληνες

Πάντως, σε νέα του ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε, ότι, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, που παρέσχε το Ισραήλ το απόγευμα, δεν υπάρχουν Έλληνες (σ.σ. 34 άτομα επέβαιναν στα ελληνικά πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη») μεταξύ των θυμάτων και των τραυματίων. Επιπλέον χαρακτήρισε «ακατανόητη και άκρως ανησυχητική» την ισραηλινή ενέργεια επισημαίνοντας πως «ουδείς ισχυρισμός μπορεί να τη δικαιολογήσει».

Προστίθεται ακόμη πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με την υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν ¶στον καθώς και ομολόγους του στην Ε.Ε., προκειμένου να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

Το υπουργείο εκφράζει ακόμη τα συλλυπητήριά του για «τον άδικο χαμό» των θυμάτων εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αναμένει επίσης από τις ισραηλινές αρχές «να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και ακώλυτη αναχώρηση των Ελλήνων επιβατών και τον απόπλου των ελληνικών πλοίων».

Το βράδυ η Ολομέλεια της Βουλής προέβη σε απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης. Ελάχιστος κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων υπήρξε η ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί δίαυλοι προς τις παλαιστινιακές περιοχές, ενώ ο κ. Δρούτσας ανακοίνωσε πως την Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν οι πρώτοι Έλληνες ακτιβιστές.

Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται θορυβημένη, με τα ευρωπαϊκά κράτη να εκφράζουν έντονη ανησυχία και να ζητούν άμεσα εξηγήσεις. Η Τουρκία μάλιστα διά του πρωθυπουργού της έκανε λόγο για κρατική τρομοκρατία http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1824051 , ενώ νωρίτερα είχε ανακαλέσει των πρεσβευτή της στο Ισραήλ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά το ισραηλινό ρεσάλτο, είναι τουρκικής υπηκοότητας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν καταδίκασαν την ισραηλινή ενέργεια, απλώς αρκέστηκαν να εκφράσουν «βαθιά λύπη» για τους θανάτους, επισημαίνοντας πως «επιχειρούν να κατανοήσουν τις συνθήκες της τραγωδίας». Όπως ανακοινώθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συλλέξει όλες τις πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν το συντομότερο δυνατόν.

Οργισμένη πάντως ήταν η αντίδραση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη Ρίτσαρντ Φαλκ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη «τους δολοφόνους άοπλων αμάχων».

Όπως διευκρίνισε, η έκκλησή του αφορά τόσο την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία, που υλοποίησε την επιχείρηση.

Ο κ. Φαλκ υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για τη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον άοπλων αμάχων, αμάχων που, όπως επεσήμανε, βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, απολάμβαναν του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας.

Χαρακτήρισε ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό των παραλίων της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε ως ηθική και πολιτική επιταγή, πολύ σκληρές κυρώσεις κατά του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα.

Υπεραμύνεται το Ισραήλ

Το Ισραήλ ωστόσο υπεραμύνεται των ενεργειών του, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον ισραηλινό στρατό http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823864 . Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις που έκανε το απόγευμα εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ Σαμι Μιονί στη ΝΕΤ.

Δικαιολογώντας την ενέργεια του στρατού, ο κ. Μιονί τόνισε πως το Ισραήλ απειλείται συνεχώς ως χώρα και συμπλήρωσε πως όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να μεταφέρονται πυρομαχικά, το Ισραήλ πρέπει να αντιδρά για να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του. Θέλοντας να στηρίξει τη βασιμότητα των υποψιών, πρόσθεσε πως οι επιβαίνοντες στα πλοία δεν αποδέχθηκαν το αίτημα του Ισραήλ να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι του Ασνότ προκειμένου να εξεταστεί το φορτίο των πλοίων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι στα πλοία υπήρχαν δύο πιστόλια ενώ ο αρχηγός των γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι χαρακτήρισε «εξτρεμιστική» την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση που μετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη τόνισε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει το θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάθε σκάφος που παραβιάζει ή προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταληφθεί ή ακόμη και να δεχθεί επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε.

Μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη για τους θανάτους «σε αυτούς που σχεδίασαν αυτή τη βίαιη πρόκληση».

Και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη Αρθουρ Αβρον δήλωσε ότι φήμες κάνουν λόγο για σχέσεις μεταξύ της διεθνούς νηοπομπής και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα.

Λύπη για τους νεκρούς εξέφρασε ο Νετανιάχου

Λίγο αργότερα ο Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των ξένων ακτιβιστών, ενώ τόνισε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχιστεί.

«Δυστυχώς σε αυτήν την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Λυπούμαστε για αυτήν την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στον Καναδά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή