Την κλήτευση του Σωκράτη Κόκκαλη, του Γιώργου Σκαρπέλη (πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ) και του Πέτρου Λάμπρου (πρώην διεθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού) αποφάσισε ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, μετά από πρόταση του Δ. Παπαδημούλη.
Την κλήτευση του Σωκράτη Κόκκαλη (στη φωτογραφία) στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης.
Στην Επιτροπή κατέθεσε εκ νέου η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κ. Τσακάλου, αλλά και ο Διονύσης Δενδρινός, πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δενδρινός δήλωσε πλήρη άγνοια για τις άνομες συμπεριφορές του κ. Χριστοφοράκου. «Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στον όμιλο οι αποκαλύψεις. Η καθημερινή συμπεριφορά Χριστοφοράκου δεν παρέπεμπε σε αυτά που αποκαλύφθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αρνήθηκε δε την κατηγορία της απάτης που του έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας ότι η Siemens παρέδωσε τον εξοπλισμό που όφειλε από τη σύμβασή της τον Ιούλιο 2004 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως ανέφερε, τυχόν άλλες καθυστερήσεις οφείλονταν στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία, όπως υποστήριξε, ευθύνεται για τα προβλήματα στη διαλειτουργικότητα του C4I.
Ο κ. Δενδρινός «έδειξε» τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ για τον οποίο ανέφερε ότι «χρησιμοποίησε το C4I για άλλες δουλειές». «Μπορεί να δόθηκαν χρήματα, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα που γράφεται και όχι για κάθε δουλειά στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Παραδέχθηκε δε εμμέσως ότι πράγματι την άνοιξη του 2003 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος του είχε αναθέσει να καταρτίσει ένα «non paper» με τα προτερήματα του C4I.
Το γεγονός περιλαμβάνεται στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου, την παραμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπου αποφασίστηκε η προμήθεια του C4I, με την επισήμανση «να σταλεί non paper» σε τρεις υπουργούς.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ότι δεν θυμάται αν δόθηκε σε υπουργούς, ούτε αν ήταν προς το ΚΥΣΕΑ.
Από την πλευρά της η κ. Τσακάλου διέψευσε το συνήγορό της Αλέξη Κούγια ότι «η ίδια έβλεπε βουλευτές από όλα τα κόμματα», σημειώνοντας πως «ήταν μια λανθασμένη υπενθύμιση».
Νωρίτερα, παρουσιάστηκε στην εξεταστική, αλλά αρνήθηκε να καταθέσει ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς, επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος και παρέπεμψε τα μέλη της Επιτροπής στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή.
Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει - και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Νέα δήλωση Βερελή
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Βερελής σε νέα δήλωσή του αναφέρει εκ νέου ότι ήταν εκείνος που άσκησε ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών πιέσεις στη Siemens και μάλιστα εισηγήθηκε να αποκλειστεί κοινοπραξία που δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν έγινε τελικώς χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.
Επισημαίνει ακόμη πως ο ίδιος θεωρούσε μέρος της δουλειάς του και να συναντά τον κ. Χριστοφοράκο, ενώ αναρωτιέται «τι δουλειά είχαν όλοι οι υπόλοιποι που αναγράφονται» και προσθέτει ότι «όποιος είχε λόγους να μη καταγράφεται στα ημερολόγια κι από ενδιάμεσους γραμματείς, υπήρχαν πιο πρόσφοροι τρόποι επικοινωνίας, αφού την εποχή εκείνη υπήρχαν και καρτοκινητά».
Προς άρση τηλεφωνικού απορρήτου
Εν τω μεταξύ, το κατασχεθέν από τη Siemens υλικό αναμένεται να αξιοποιήσουν με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης.
Συνολικά, από τα γραφεία της εταιρείας έχουν κατασχεθεί 21 κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και ένας φορητός υπολογιστής του κ. Μ. Χριστοφοράκου, αλλά και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της πρώην γραμματέως του, κ. Αικ. Τσακάλου.
Προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία οι εφέτες θα εκδώσουν διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επίμαχων τηλεφώνων και θα ζητήσουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «σπάσει» τους κωδικούς, τόσο του σκληρού δίσκου, όσο και του φορητού υπολογιστή, καθώς εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθούν στοιχεία, που θα φωτίσουν την περίοδο μετά το 2003.
Στο έργο των δύο εφετών αναμένεται να συμβάλει και ένας τρίτος, κατ' εντολήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την επιλογή του οποίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια Εφετών στις 17 Ιουνίου.