Ζητείται έρευνα σε λογαριασμούς επιχειρηματιών και χρηματιστών

Υπόθεση Siemens
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 18:43
UPD:10/06/2010 13:36

Η επιτροπή ζητά τη διερεύνηση της κίνησης των λογαριασμών 25 χρηματιστών και επιχειρηματιών, που ενδέχεται να εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

A- A A+

Σειρά αιτημάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών διαλεύκανσης της υπόθεσης της Siemens υπέβαλε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.

Η επιτροπή ζητά συγκεκριμένα τη διερεύνηση της κίνησης των λογαριασμών 25 χρηματιστών και επιχειρηματιών, που ενδέχεται να εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας. Με επιστολή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος ζητεί τον πλήρη έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και των χρηματιστηριακών κινήσεων αλλά και χρηματικών κινήσεων χρηματιστών και επιχειρηματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη δικογραφία και τις καταθέσεις ενώπιον της επιτροπής.

Αναλυτικά, πρόκειται για τους κ. Ν. Δεβλέτογλου χρηματιστή, Αθ. Ράμμο χρηματιστή, Γ. Κορωνιά επιχειρηματία (και οι τρεις έχουν ήδη καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή), Λ. Λαυρεντιάδη επιχειρηματία και δικαιούχο λογαριασμών σε υπεράκτιες εταιρείες, Δ. και Γ. Δαμκαλίδη, Κ. Κορμά, Μ. Νικολιδάκη, Χρ. Μαρκόπουλο, Αν. Περίσσιο, Αν. Καντά, «BALISEA», Π. Κουκουλομάτη, «KPMG», «Prince Pacific Ltd», Η. Kienest, Γερμανό υπήκοο, συνταξιούχο, που διαμένει στην Ελλάδα, Μ. Κάτσικα επιχειρηματία (έχει καταθέσει), Β. Τυρογαλά, Γ. Καλδή, Αλ. Λέτσα, Σ. Γιαννακάκη (έχει καταθέσει), Εμ. Παπαδογιαννάκη, Γρ. Κυριτσάκα, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας (έχει καταθέσει), Ι. Παναγιωτόπουλο και την κ. Σκουταροπούλου (σύζυγός του).

Οι κ.κ. Δημήτρης & Γιάννης Δαμκαλίδης, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων τους, με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με την εταιρεία και την υπόθεση SIEMENS».

Επίσης, από το γραφείο του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εξεδόθη η εξής ανακοίνωση: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».

Με δεύτερη επιστολή της, προς τις δικαστικές αρχές ζητείται δικαστική συνδρομή για άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό -με τη συνεργασία της Εuropol- των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα, Πρόδρομου Μαυρίδη, των νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχουν οι ανωτέρω καθώς και οποιωνδήποτε άλλων φυσικών και νομικών προσώπων που κατά τη κρίση της δικαιοσύνης εμπλέκονται στην υπόθεση.

Με άλλη της επιστολή ζητά την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης πολιτικών που διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη στα υπουργεία ¶μυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τα οποία υπέγραψε συμβάσεις η Siemens κατά την τελευταία 20ετία.

Στην ίδια επιστολή, που απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, διατυπώνει το ήδη γνωστό αίτημά της για παρέμβαση στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή για την διερευνώμενη επίθεση. Ζητείται ακόμη τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία και Οργανισμοί να προσδιορίσουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη δράση της Siemens, καθώς και να ζητήσουν απευθείας από τη Siemens τα απαιτούμενα στοιχεία.

Βολές Σ. Βαλυράκη κατά του εισαγγελέα Π. Αθανασίου

Εν τω μεταξύ, μιλώντας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης κατήγγειλε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου (ο οποίος διενήργησε την προανάκριση της υπόθεσης πριν αναλάβει ο ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός) ότι ουσιαστικά συνέβαλε στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων αναφορικά με ενδεχόμενες δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως με το να ενημερώσει το Μάιο του 2008 τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens Ρούντολφ Φίσερ ότι ζητεί αντίγραφα των στοιχείων για δώρα προς πολιτικούς, ουσιαστικά «έδωσε το σήμα για να καταστραφούν τα επίμαχα στοιχεία».

Κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι οι άνθρωποι της Siemens, κατ' εντολήν Χριστοφοράκου, έσβησαν με μπλάνκο πολλά ονόματα σε εταιρικά τιμολόγια.

Ωστόσο δήλωσε σίγουρος ότι αυτά τα στοιχεία με τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις του ΣΔΟΕ θα αποκαλυφθούν οπωσδήποτε, «όχι όμως και αυτά που έχουν αφαιρέσει οι άνθρωποι της εταιρείας».

Κατά την προκαταρκτική συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου κατέθεσε τρεις φακέλους με δημοσιεύματα και μαρτυρικές καταθέσεις του παρελθόντος αναφορικά με τις σχέσεις της εξωχώριας εταιρείας MAYO με τη Siemens και το κόμμα της ΝΔ ζητώντας να μελετηθούν τα στοιχεία και να εξετασθούν από την επιτροπή.

Έντονη όμως ήταν η αντίδραση του συντονιστή των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνου Τζαβάρα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ξεθάβονται βρικόλακες» αφού όπως υποστήριξε δεν υπάρχει καμία σχέση με την εξεταζόμενη υπόθεση.

Εξάλλου η επιτροπή δεν έλαβε οριστική απόφαση για το αν θα κληθούν να καταθέσουν πρώην πρωθυπουργοί. Ομοφώνως αποφασίστηκε να συνεχιστεί η έρευνα, να εξεταστούν οι βασικοί μάρτυρες και σε καταληκτική συνεδρίαση να αποφασιστεί αν υπάρχει ανάγκη εξέτασης των πρώην πρωθυπουργών.

Εν τω μεταξύ τέσσερις προτάσεις που χαρακτηρίζει ως αναγκαίες για τη συνέχιση του έργου της επιτροπής κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να παρέμβει η κυβέρνηση στο γερμανικό κράτος για να δοθούν τα στοιχεία από τη Siemens, να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να ανοίξουν λογαριασμοί και μετοχολόγια off shore εταιρειών που πιθανόν εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος, να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και η τακτική των συμψηφισμών και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής.

Υπαινιγμό άφησε τέλος για ενδεχόμενη αποχώρησή του από την επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε δήλωσή του σημείωσε ότι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από αμιγώς πολιτική επιτροπή συνιστά θεσμική αναπηρία, όταν μάλιστα τα μέλη της δεν πληρώνονται, αλλά διορίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων με αποτέλεσμα οι εσωκομματικές αντιπαλότητες συχνά να παρακωλύουν την αναζήτηση της αλήθειας.

Ετσι χθες, σημείωσε, η επιτροπή κατάπιε αμάσητε τις γνωστές λίστες με δώρα και δωράκια, χωρίς κανείς θεσμικά αρμόδιος να εξηγήσει ποιος, πότε και γιατί σκέπασε με μπλάνκο τα δωράκια της ξεφτίλας. Αν δεν διορθωθεί άμεσα η κατάσταση θα επανεξετάσουμε την παραμονή μας στην επιτροπή.

Δενδρινός, Μαυρίδης, Τσάκαλου την Πέμπτη στην Επιτροπή

Την Πέμπτη ενώπιον της Εξεταστικής έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κατηγορούμενοι Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, αλλά και -για άλλη μία φορά- η γραμματέας του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.

Επιπλέον, η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει με αποστολή κλιμακίου αποτελούμενου από δύο μέλη της, έναν εφέτη ανακριτή και ένα διπλωματικό, τους πρώην ανωτέρους υπαλλήλους της μητρικής Siemens Μίχαελ Κουτσενρόιτερ στο Ντουμπάι και Ράινχαρντ Σίκατσεκ στη Γερμανία.

Πάντως για μία ακόμη φορά ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας εξέφρασε διαφωνία με την πρωτοβουλία του κ. Βαλυράκη, θεωρώντας ότι η επιτροπή θα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά.

Παρ' όλα αυτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι κατά την ανάγνωση των επιστολών την συνεδρίαση της εξεταστικής κανείς από τους τρεις παρόντες βουλευτές της ΝΔ - απουσίαζε ο κ. Τζαβάρας - δεν εξέφρασε αντίρρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή