Ε.Ε.: Εκστρατεία για την καταπολέμηση της πείνας

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 15:02

Πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δέχονται τη βοήθεια της Ε.Ε. στο πλαίσιο εκστρατείας της για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

A- A A+

Πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δέχονται τη βοήθεια της Ε.Ε. στο πλαίσιο εκστρατείας της για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την καταβολή ήδη πάνω από 500 εκατομμυρίων ευρώ και τη δέσμευση του 97% των κονδυλίων, ενάμιση μόλις χρόνο από την έγκριση της επισιτιστικής διευκόλυνσης ύψους ενός δισ. ευρώ, η Ε.Ε. συνεχίζει τις προσπάθειες για την επισιτιστική διευκόλυνση των φτωχών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε εγκρίνει το Δεκέμβριο του 2008 οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισ. ευρώ, ως μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση της πείνας σε 50 αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, τα αποτελέσματα της εκστρατείας της Ε.Ε. αρχίζουν πλέον να είναι ορατά, σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Γουατεμάλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δεσμεύσει το 97% της διατιθέμενης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια θα δεσμευθούν σύντομα.

Μεταξύ άλλων, η επισιτιστική διευκόλυνση της Ε.Ε. προβλέπει χρηματοδότηση για τη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή προγραμμάτων που λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά και στήριξη των μικροπιστώσεων, των επενδύσεων, του εξοπλισμού, της υποδομής και της επιμόρφωσης.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που μαστίζονται από την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια. Με την επισιτιστική διευκόλυνσή της, η Ευρώπη μπόρεσε να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά στην επισιτιστική κρίση που πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για την ανάπτυξη, κ. Αντρές Πίμπαλγκς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή