Σερβία: Μέτρα για την επιστροφή «εγκεφάλων»

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 10:42
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός επιστημών και τεχνολογικής ανάπτυξης της Σερβίας, κ. Bozidar Djelic ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή προγραμμάτων για τη μερική έστω επιστροφή στην πατρίδα Σέρβων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Ο διαγωνισμός επιστημονικών σχεδιασμών που προκηρύχθηκε πρόσφατα στη χώρα ανοίγει τις πόρτες για την επιστημονική διασπορά της Σερβίας, καθώς κάθε εγχώρια επιστημονική ομάδα θα είναι σε θέση να αποσπά πρόσθετους βαθμούς αξιολόγησης στην περίπτωση που απασχολεί συνεργάτες από την επιστημονική διασπορά του εξωτερικού, επεσήμανε ο κ. Djelic, προσθέτοντας πως από το δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα 20 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την επιστροφή επιστημόνων στη χώρα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία τεχνολογικού ταμείου καθώς και η εφαρμογή μέτρων για την προσέλκυση επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην εγχώρια αγορά. Το τεχνολογικό ταμείο προβλέπεται να έχει προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2011 και να χρηματοδοτεί δραστηριότητες τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα διευθύνονται από επιστήμονες της σερβικής διασποράς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας περισσότεροι από 70 χιλ. πολίτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχουν αποκτήσει καθεστώς μόνιμης κατοικίας στις χώρες αυτές κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000 – 2010. Από αυτούς το 10% είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες, ανέφερε ο κ. Djelic.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή