Ο πρωτομάστορας της Ρωσικής Επανάστασης

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2002 15:19

A- A A+

Χιλιάδες ρώσοι κομμουνιστές διαδήλωσαν στη Μόσχα με την ευκαιρία της 85ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης (6 - 7 Νοεμβρίου 1917 με το νέο ημερολόγιο), κρατώντας κόκκινες σημαίες και πορτρέτα του Λένιν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Vtsiom, το 60% των Ρώσων πιστεύουν πως η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν ένα θετικό γεγονός. Ομως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων οι Κομμουνιστές δεν συγκεντρώνουν παρά το 30% των ψήφων.

Αν η ρωσική επανάσταση ήταν, όπως πιστεύουν πολλοί, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, τότε ο Λένιν –ο ιδρυτής του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος, ο εμπνευστής και ηγέτης της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, ο αρχιτέκτονας και πρώτος επικεφαλής του σοσιαλιστικού κράτους- ήταν από τους σημαντικότερους πολιτικούς του αιώνα αυτού.

Ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ «αυτός ο πεισματάρης νους, ανέλαβε να δουλέψει τη σκοτεινή ζύμη, το μουζίκο. Ο Ρούσος μπορεί να αρμονίζει μέσα του αντινομίες, που είναι ασυμβίβαστες για τη λογική του Ευρωπαίου. Οι τυφλές δημιουργικές δυνάμεις δεν αποκρυσταλλώθηκαν ακόμα μέσα του σε λογική ιεραρχία. Βρίσκεται ακόμα ο Ρούσος πολύ σφιχτά κολλημένος στη γης, γεμάτος χώμα και κοσμογονικό σκοτάδι». (Ν. Καζαντζάκης: Αναφορά στο Γκρέκο)

Ο Λένιν αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες: από τον αιματηρό εμφύλιο του Κόκκινου Στρατού με τις φιλοτσαρικές δυνάμεις και μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ως την κατεστραμμένη οικονομία. Για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του κατέφυγε κατά κόρον στη θανατική ποινή.

Το 1922 άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το σοβιετικό σύστημα εκφυλιζόταν. Την ίδια χρονιά ο Στάλιν ανέλαβε γενικός γραμματέας του κόμματος και επιδόθηκε στη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του. Ο Λένιν προσπάθησε να ανακόψει αυτές τις τάσεις, αλλά αρρώστησε βαριά.

Στις 21 Ιανουαρίου 1924, αφού προηγουμένως εξέφρασε στην πολιτική «διαθήκη» του την αντίθεσή του στην άνοδο του Στάλιν και του Τρότσκι, απεβίωσε. Ορισμένοι ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν είχε ζήσει περισσότερο, η Σοβιετική Ενωση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή