Σύμφωνα με ολλανδούς ερευνητές, ο καφές είναι πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Βρίγε του Αμστερνταμ ανακοίνωσαν πως συστατικά του καφέ φαίνεται πως βοηθούν τον οργανισμό στο μεταβολισμό της ζάχαρης, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, μιας ασθένειας που ταλαιπωρεί 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
«Πρόκειται για την πρώτη ιατρική έρευνα που βασίστηκε στην ιδέα ότι ο καφές μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικός για την πρόληψη του διαβήτη», τόνισε ο Ρομπ βαν Νταμ από το τμήμα Διατροφής και Ιατρικής του πανεπιστημίου.
Ο Ρομπ βαν Νταμ και οι συνεργάτες του επισήμαναν πως δεν γνωρίζουν ποια από τα χημικά στοιχεία που περιέχει ο καφές βοηθούν κατά του διαβήτη, όμως όταν συνέκριναν την κατανάλωση καφέ με τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε ενήλικες, βρήκαν πως όσο περισσότερο καφέ έπιναν τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» πρέπει να επιβεβαιωθούν και με άλλες έρευνες. Ο καθηγητής Νταμ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης και τους κινδύνους οστεοπόρωσης.