Επιστολή Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εργασιακά, ασφαλιστικό

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010 21:20
UPD:21/06/2010 10:14
A- A A+

Για αλλοίωση βασικών χαρακτηριστικών του πολιτεύματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και επισημαίνει στον κ. Παπούλια ότι "οι τελευταίες εξελίξεις με παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και η προγραμματισμένη κατάθεση σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι προτάσεις που δεν κινούνται απλώς στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά αλλοιώνουν με πρόδηλο τρόπο βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματος".

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Παπούλια, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος να ελέγξει την τήρηση και να εξασφαλίσει την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, τουλάχιστον, ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας διευκρινίζει ότι δεν εισηγείται την πρόκληση θεσμικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Παπούλια, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος να ελέγξει την τήρηση και να εξασφαλίσει την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, τουλάχιστον, ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει και παράλληλα του προτείνει "πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις να αναμείνετε την έκδοση του πρακτικού επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας".

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει στην επιστολή του ότι "οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, έφεραν σημαντικές ανατροπές στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Σύμφωνα, άλλωστε, και με δικές σας δηλώσεις, η κρίση δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Είναι κρίση ηθική και κοινωνική. Κατά την εκτίμησή μας είναι και κρίση του κοινοβουλευτισμού".

Έτσι, για παράδειγμα, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα νομοσχέδια δεν έχουν έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υποστηρίζει ότι η ψήφιση του Ν. 3845/2010 ("Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης") θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή και συγκεκριμένα, με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, όπως ορίζει ακριβώς το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι, με τροπολογία που κατατέθηκε την επόμενη ημέρα της ψήφισης του Ν.3845/2010 αφαιρέθηκε η καθοριστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον εν λευκώ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόσφατα, αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ψηφίστηκε ο Ν.3846/2010 ("Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις"), παρά τις σημαντικότατες ενστάσεις της Επιστημονικής Διεύθυνσης της Βουλής.

Ειδικότερα για το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "εκτός της ευρείας εξουσιοδότησης που δίνει για περαιτέρω ρυθμίσεις μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, αποτελεί τη βάση για δραστικότατους περιορισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων, κλονίζει τον κοινωνικό ιστό, ωθεί ευάλωτες κατηγορίες στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση" και προσθέτει:

"Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- διατύπωσε τις έντονες ανησυχίες της για την ``υπαρκτή διατάραξη των κοινωνικών ισορροπιών σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολλαπλές, αλυσιδωτές και παράλληλες επιπτώσεις στην εγγύηση απόλαυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω της διακινδύνευσης των ατομικών δικαιωμάτων και το αντίστροφο``. Ταυτόχρονα ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού διακυβεύονται βασικές αρχές του Συντάγματος και τίθεται υπό αμφισβήτηση ο δικαιοκρατικός χαρακτήρας της ελληνικής Πολιτείας".

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει στη συνέχεια ότι "οι περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να δυσκολεύουν τον εκ μέρους σας έλεγχο του σεβασμού των θεμελιωδών (εθνικών και διεθνών) αρχών που θίγονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και σε καμία περίπτωση δεν σας εισηγούμαι τη πρόκληση θεσμικής κρίσης".

Τέλος ο κ. Τσίπρας τονίζει:

"Εισηγούμαι να ζητήσετε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω δια του αρμόδιου υπουργού, να παραπεμφθεί το σχέδιο του διατάγματος προς επεξεργασία σε σχηματισμό της ολομέλειας κατ΄ άρθρο 15 του π.δ. 18/1989, προκειμένου να εξεταστούν τα σπουδαιότατα νομικά ζητήματα που το σχέδιο αυτό θέτει".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή