Ένα βήμα πιο κοντά στο «σωματίδιο-φάντασμα»

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 16:15
A- A A+

Με μεγαλύτερη ακρίβεια κατόρθωσαν να προσδιορίσουν οι επιστήμονες τη μάζα του νετρίνου, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του μυστηριώδους σωματιδίου, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες καθώς αλληλεπιδρά ελάχιστα με τις υπόλοιπες μορφές ύλης.

Σε προηγούμενα πειράματα, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα, η οποία όμως είναι τόσο μικρή που δύσκολα μπορεί να μετρηθεί.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη μεγαλύτερη μελέτη των γαλαξιών, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μάζα του νετρίνου δεν ξεπερνά τα 0,28 electron volts. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέγεθος αυτό ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό της μάζας ενός ατόμου του υδρογόνου.

Ο χαρακτηρισμός του νετρίνου ως «σωματίδιο φάντασμα» είναι απολύτως δικαιολογημένος, καθώς τα εν λόγω σωματίδια μπορούν να διαπεράσουν ένα έτος φωτός μόλυβδου (περίπου έξι τρισ. μίλια) χωρίς να συγκρουστούν ούτε με ένα άτομο.

«Το 2008, θέσαμε ως ανώτατο όριο για τη μάζα του νετρίνου τα 1,8 electron volts», επισημαίνει ο δρ Όφερ Λάχαβ από το UCL που συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters.

«Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορεί να αποκαλύψει η διανομή των γαλαξιών σε τεράστια κλίμακα για τη μάζα των μικροσκοπικών νετρίνων», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Προτεινόμενα για εσάς