Οι ΗΠΑ ενισχύουν την ασφάλειά τους σε ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα

Τη νύχτα στο Αφγανιστάν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των 34 ημερών
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2001 07:34
UPD:07:56

A- A A+

«Θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες, και θα ενισχύσουμε την ασφάλειά μας ενάντια σε πιθανά μελλοντικά χτυπήματα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, σε τηλεοπτική ομιλία του από την Ατλάντα. Ο κ. Μπους κάλεσε τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτραπούν πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στο μέλλον και ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη δημιουργία πολιτοφυλακής, που θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση και θα έχει αποστολή να ανταποκρίνεται σε έκτακτες καταστάσεις.

Στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πριν από 34 ημέρες. Τουλάχιστον 40 εκρήξεις σημειώθηκαν στη γραμμή μετώπου των Ταλιμπάν, με τη Βόρεια Συμμαχία, ηγέτες της οποίας υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν προωθηθεί και βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Οι εκρήξεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές ακόμη και σε πόλεις που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή πυρός.

Στην Ατλάντα, ο Τζωρτζ Μπους επισκέφθηκε το κέντρο πρόληψης και ελέγχου επιδημιών και απένειμε τα εύσημα στα στελέχη του, επειδή κινήθηκαν γρήγορα και έσωσαν ανθρώπινες ζωές στη μάχη κατά της βιοτρομοκρατίας και ειδικότερα του άνθρακα.

Τρία ιαπωνικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν τα ξημερώματα από ναυτική βάση του Ναγκασάκι, για μία αναγνωριστική αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δυνάμεις που θα προσφέρουν επιμελητειακή και ιατρική υποστήριξη στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ, δήλωσε από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν Μουσάραφ και Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Ο Πακιστανός στρατηγός ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στο Στρασβούργο, η επιτροπή υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε να ενισχύσει τη δικαστική συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, ενώ ενέκρινε και συνθήκη για τη διάπραξη εγκλημάτων, μέσω του διαδικτύου.

Στην Αθήνα, αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία από το Σύνταγμα προς την αμερικανική πρεσβεία, πραγματοποίησαν χθες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Ανάλογο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή