Χωρίς όρους διαπραγματεύσεις Τσετσένων με το Κρεμλίνο

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2002 11:04
A- A A+

O έκπτωτος πρόεδρος των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντωφ τόνισε εκ νέου ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί χωρίς όρους με το Κρεμλίνο, ώστε να βρεθεί μια πολιτική διέξοδος στον πόλεμο που διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια.

Με δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση των τσετσενών αυτονομιστών, ο Μασχάντωφ τονίζει : «Παρά την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Τσετσενίας, η τσετσενική πλευρά έχει πεί αρκετές φορές και έχει επαναλάβει ότι είναι έτοιμη για έναν πολιτικό διάλογο χωρίς όρους».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απορρίπτει πάντως κάθε ιδέα για διαπραγματεύσεις με το «δολοφόνο» όπως τον χαρακτηρίζει Ασλάν Μασχάντωφ τον οποίο συνέκρινε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. «Η συνέχιση του πολέμου και των δεινών που υποφέρουν οι λαοί μας εξαρτάται από τη ρωσική εξουσία», προσθέτει ο Μασχάντωφ στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ίδιος εξέφρασε και πάλι τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων κατά τη κατάληψη από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου του μοσχοβίτικου θεάτρου από τσετσένους αντάρτες, χαρακτηρίζοντάς την «τραγωδία για τα έθνη της Ρωσίας και της Τσετσενίας». Πρόσθεσε ότι η αυτονομιστική τσετσενική διοίκηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν. «Ούτε το ότι είμαστε σε πόλεμο, ούτε η επιδίωξη στρατιωτικο-πολιτικών στόχων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το γεγονός να θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματα των αμάχων. Δηλώνω με όλο μου το κύρος ότι τρομοκρατικές ή άλλες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού δεν αποτελούν μεθόδους δράσης της Αντίστασης. Η Τσετσενική Δημοκρατία της Ιτσκερίας (ονομασία της ανεξάρτητης Τσετσενίας) έχει επαρκώς δυνάμεις και μέσα για να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα χωρίς την προσφυγή σε τρομοκρατικές τακτικές», δήλωσε ο Μασχάντωφ.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Τσετσενία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει ο Βλαντίμρ Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή