Στόχο να σκοτώσει είχε το δέμα-βόμβα

¶γνωστη για τα ελληνικά δεδομένα η συνδεσμολογία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 17:08
UPD:17:11

Για τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως προοριζόταν το χθεσινό δέμα – βόμβα, που εξερράγη στα χέρια του 52χρονου αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Βασιλάκη (δεξιά).

A- A A+

Για τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως προοριζόταν το χθεσινό δέμα – βόμβα, που εξερράγη στα χέρια του 52χρονου αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Βασιλάκη.

Οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την τρομοκρατική ενέργεια κάνουν λόγο για συνδεσμολογία που απαντάται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι το δέμα εστάλη με σκοπό να σκοτώσει όποιον το άνοιγε.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από πηγές της αστυνομίας, στο χώρο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο άτυχος υπασπιστής εξερράγη στα χέρια του, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα είχε τοποθετηθεί μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων, ίσως από μπισκότα, με χάρτινη συσκευασία, ενώ η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης ήταν κάτω από μισό κιλό.

Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη. Όπως εικάζεται πάντως επρόκειτο για «αργό» εκρηκτικό, όπως η πυρίτιδα, πιθανόν με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Λόγω του ότι ανάλογος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό.

Οι έρευνες πάντως της Αντιτρομοκρατικής συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι στόχος του μηχανισμού ήταν ο ίδιος ο υπουργός και ότι ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα.

Μέχρι στιγμής πάντως οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση για το ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

¶γνωστο επίσης παραμένει το πώς το παγιδευμένο δέμα μπήκε στο κτίριο και έφτασε μέχρι τον 7ο όροφο χωρίς να εντοπιστεί στους ελέγχους.

Ανάμεσα στα σενάρια που μελετούν οι αρχές, πιθανότερο εκτιμάται το ενδεχόμενο να έφτασε με το ταχυδρομείο επειδή η αλληλογραφία με τα ΕΛΤΑ φτάνει σε ειδικό χώρο στο ισόγειο, όπου ταξινομείται και διανέμεται στους ορόφους χωρίς έλεγχο.

Πιθανή επίσης θεωρείται και η εκδοχή το δέμα να έφτασε με κούριερ, αν και στην περίπτωση αυτή θα υπήρχαν πολλές πιθανότητες εντοπισμού από τα ειδικά μηχανήματα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούσαν κανονικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή