Την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας υπόσχεται να αυξήσει μια νέα καινοτομική τεχνική κατά του καρκίνου, που αναπτύσσουν γιατροί και μηχανικοί του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», ερευνητές υπό τον καθηγητή Στέφεν Έβανς του τμήματος φυσικής και τον δρ. Στιβ Φρίαρ του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών δημιουργούν πολύ μικρές φυσαλίδες, με πλάτος μικρότερο από το ένα δέκατο μιας ανθρώπινης τρίχας, μέσα στις οποίες μεταφέρουν φάρμακα χημειοθεραπείας με στόχο τα κύτταρα των καρκινικών όγκων.
Οι φυσαλίδες συγκεντρώνονται γύρω από αυτά τα κύτταρα-στόχους και ένας παλμός υπερήχου τις αναγκάζει να δονηθούν, ώσπου τελικά να σκάσουν. Το σκάσιμο της φυσαλίδας ανοίγει μικροσκοπικές τρύπες στο καρκινικό κύτταρο και το φάρμακο που βρισκόταν μέσα στη φυσαλίδα, διοχετεύεται πλέον μέσα στο κύτταρο.
Όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες η νέα μέθοδος, όταν τελειοποιηθεί, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, ενώ παράλληλα θα μειώσει τις παρενέργειες για τον ασθενή από την τοξικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία μπορεί να επιτεθούν και σε υγιή κύτταρα.
Η νέα τεχνική θα δοκιμαστεί αρχικά σε πειραματόζωα μέσα στην επόμενη τριετία, πριν αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ